Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Najljepša šuma na Papuku

Park šuma Jankovac
Foto: Matija Rođak
1/12
26.05.2021.
u 12:17

Početkom 19. stoljeća tu je bila staklana, ljepota i mir ove gorske doline toliko su privukli voćinskog plemića da se u nju preselio – upoznajte Park šumu Jankovac, poznato izletište u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj se susreću Slavonija i Podravina

Do najljepše gorske doline na Papuku možete pješice, planinarskim puteljcima, biciklom ili automobilom vijugavom asfaltiranom cestom iz Slatinskog Drenovca. Danas poznato izletište s planinarskim domom, poučnim stazama, gorskim potocima, jezerima, špiljama i slikovitim slapom Skakavcem koji se s visoke stijene obrušava u kanjon Kovačice, životni je projekt Josipa Jankovića.

Voćinski plemić toliko se oduševio ovom gorskom dolinom da se tamo sredinom 19. stoljeća preselio, iskopao jezera, iz jednog od njih preusmjerio vodu prema stijenama i tako kreirao impresivan slap. Grof je - kako su u ovim krajevima zbog plave krvi nazivali Jankovića - pokopan u jednoj od špija iznad doline. U njegovu čast ovo atraktivno izletište Parka prirode i UNESCO svjetskog geoparka Papuk dobilo je ime Jankovac.

Foto: Matija Turkalj/TZ VPŽ

Zbog iznimne ljepote i bogatog biljnog i životinjskog svijeta s više od dvije tisuće vrsta, dolina je još 1955. dobila status zaštićene park-šume. Uživat ćete u okruženju stoljetnih stabala bukve i šetnji oko 2,5 kilometra dugom Grofovom poučnom stazom s informativnim pločama, drvenim mostićima i stubama koja prolazi uz dva jankovačka jezera i slap Skakavac. Predahnite uz kavu i čaj na terasi planinarskog doma ili – još bolje – doživite „Šumu na stolu“, otkrijte okuse i mirise ovog kraja u specijalitetima od divljači sljubljenim s vinima orahovačkog vinogorja.  

Samo jedan dan u prirodi čini čuda, oslobađa vas stresa i puni energijom, pa je ova skrivena dolina s više od 622 hektra, sjajan izbor za vikend izlet. 

Foto: Matija Turkalj/TZ VPŽ

Volite li istraživati neobična i mistična mjesta svratite do Rupnice. Tu je priroda kreirala jedinstveni geološki spomenik vulkanskog podrijetla, a do ovog mjesta najbrže ćete stići iz živopisnog Voćina, inače službenog ulaza u Park prirode Papuk.

Planinarenje, slobodno penjanje, vožnja brdskim biciklom, veslanje u kanuu, lov, ribolov, šetnja, jutarnja meditacija, možete sve što poželite. S vrhovima do skoro tisuću metara Park prirode Papuk mijenja percepciju Slavonije kao nepregledne ravnice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije