Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Najljepša šuma na Papuku

Početkom 19. stoljeća tu je bila staklana, ljepota i mir ove gorske doline toliko su privukli voćinskog plemića da se u nju preselio – upoznajte Park šumu Jankovac, poznato izletište u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj se susreću Slavonija i Podravina
26. svibnja 2021. u 12:17 7115 prikaza
Park šuma Jankovac
Foto: Matija Rođak
Pogledajte galeriju 1/12

Do najljepše gorske doline na Papuku možete pješice, planinarskim puteljcima, biciklom ili automobilom vijugavom asfaltiranom cestom iz Slatinskog Drenovca. Danas poznato izletište s planinarskim domom, poučnim stazama, gorskim potocima, jezerima, špiljama i slikovitim slapom Skakavcem koji se s visoke stijene obrušava u kanjon Kovačice, životni je projekt Josipa Jankovića.

Voćinski plemić toliko se oduševio ovom gorskom dolinom da se tamo sredinom 19. stoljeća preselio, iskopao jezera, iz jednog od njih preusmjerio vodu prema stijenama i tako kreirao impresivan slap. Grof je - kako su u ovim krajevima zbog plave krvi nazivali Jankovića - pokopan u jednoj od špija iznad doline. U njegovu čast ovo atraktivno izletište Parka prirode i UNESCO svjetskog geoparka Papuk dobilo je ime Jankovac.

Park šumu Jankovac | Autor : Matija Turkalj Foto: Matija Turkalj

Zbog iznimne ljepote i bogatog biljnog i životinjskog svijeta s više od dvije tisuće vrsta, dolina je još 1955. dobila status zaštićene park-šume. Uživat ćete u okruženju stoljetnih stabala bukve i šetnji oko 2,5 kilometra dugom Grofovom poučnom stazom s informativnim pločama, drvenim mostićima i stubama koja prolazi uz dva jankovačka jezera i slap Skakavac. Predahnite uz kavu i čaj na terasi planinarskog doma ili – još bolje – doživite „Šumu na stolu“, otkrijte okuse i mirise ovog kraja u specijalitetima od divljači sljubljenim s vinima orahovačkog vinogorja.  

Samo jedan dan u prirodi čini čuda, oslobađa vas stresa i puni energijom, pa je ova skrivena dolina s više od 622 hektra, sjajan izbor za vikend izlet. 

Park šumu Jankovac | Autor : Matija Turkalj Foto: Matija Turkalj

Volite li istraživati neobična i mistična mjesta svratite do Rupnice. Tu je priroda kreirala jedinstveni geološki spomenik vulkanskog podrijetla, a do ovog mjesta najbrže ćete stići iz živopisnog Voćina, inače službenog ulaza u Park prirode Papuk.

Planinarenje, slobodno penjanje, vožnja brdskim biciklom, veslanje u kanuu, lov, ribolov, šetnja, jutarnja meditacija, možete sve što poželite. S vrhovima do skoro tisuću metara Park prirode Papuk mijenja percepciju Slavonije kao nepregledne ravnice.

Park šumu Jankovac | Autor : Matija Turkalj Foto: Matija Turkalj

Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca