Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Meteorolozi su nam otkrili je li moguć scenarij iz filma Dan poslije sutra

Iznadprosječne topline i hladnoće kojima svjedočimo posljednjih tjedana rezultat su velikih klimatskih promjena
01. veljače 2019. u 10:18 1 komentara 11879 prikaza
Foto: screenshot

Gotovo nikada nismo doživjeli da se na jednom mjestu mjeri +50°C, a na drugom kraju zemlje čak  -50°C, kao trenutačno u Australiji i Americi, objašnjavaju meteorolozi. 

– Sve se ovo događa u prezagrijanoj atmosferi, a s obzirom na to da su se scenariji nekih filmova već pokazali mogućim, možemo reći da postoje vizionari koji predviđaju što će se dogoditi. 

Riječ stručnjaka Mit se nastavlja: Evo zašto se tvrdi da je Hvar najsunčaniji otok!

Ono što smo htjeli doznati jest je li moguć scenarij iz popularnog filma Dan poslije sutra. Klimatolog Jack Hall, kojeg glumi Dennis Quaid, na Antarktici je doživio nešto posve neočekivano – cijeli se komad ledenog bloka odlomio. Iako je tu pojavu pripisao neobičnom hiru prirode toga dijela svijeta, nije ni slutio da je zapravo riječ o velikom poremećaju klime koja se dogodila na Zemlji zbog onečišćenja, nebrige... Uskoro je stiglo pravo ledeno doba. Cijelu sjevernu hemisferu okovao je snijeg i led. To prouzročuje potpuni prometni kaos, mnogo ljudi pogine, a cijeli Manhattan poplavi i paralizira. Svima je jasno da je to vjerojatno početak novog ledenog doba koje može uništiti planet, a tim stručnjaka pokušava riješiti problem. 

vrijeme "Ludo vrijeme" Anketa: Treba li zima biti hladna ili više volite gotovo proljetne temperature

– Trenutačna situacija u Americi ili konkretno u New Yorku može se opisati kao primjer iz tog filma, dakle, ovih dana doživljavamo dio tog scenarija. Međutim, vjerojatnosti da se tako nešto stvarno dogodi su male. Iako, s obzirom na to da zaista živimo u vremenu velikih klimatskih promjena, recimo da se tijekom stotinjak godina može dogoditi i to – kažu nam stručnjaci. 

U sljedećim tjednima na portalu Diva.hr pratite projekt "Takva sam, kakva sam" kojim pokušavamo zaustaviti cyberbullying. Pogledajte iskustva poznatih blogerica na tu temu

 

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • midea:

    metereolozi znaju ? klasični fake news protiv kojega se bori vlada !