Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječ stručnjaka

Mit se nastavlja: Evo zašto se tvrdi da je Hvar najsunčaniji otok!

Shutterstock
10.01.2019.
u 12:45

Hvar se proziva najsunčanijim otokom isključivo iz razloga što se na njemu nalazi mjerna postaja mjerenje sunčanih sati

Hvar je otok koji nosi epitet najsunčanijeg, no mještani Visa i Komiže nerijetko su se znali pobuniti oko te titule, uz argument da oni imaju jednak, ako ne i veći broj sunčanih dana.

Kako bismo riješili misterij, zamolili smo stručnjake iz Odjela za klimatologiju DHMZ-a da nam brojkama potkrijepe koji su otočani u pravu. Rekli su nam da je Hvar prozvan najsunčanijim otokom iz jednostavnog razloga što je to jedini otok na jugu Hrvatske koji ima postaju za mjerenje na broja sunčanih sati. 

Pojasnili su da bi se broj sunčanih sati mogao izmjeriti i kombiniranjem različitih mjerenja, primjerice mjerenjem naoblake, no još uvijek nisu na taj način odlučili "izmjeriti" kome titula stvarno pripada pa se Hvar i dalje naziva najsunčanijim jadranskim otokom.

>> Pogledajte kako je snijeg iznenadio mještane Sinja

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:10 10.01.2019.

Još su u antici stari Grci Hvaru dali ime Hvaros, što znači djelić Helija ili Sunca.

IB
ibiza
13:59 10.01.2019.

ako bog da zdravlja i novaca idem tamo na more

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije