Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez imalo voća i povrća

Mesna dijeta: Što se jede, pomaže li i zašto se nekim ljudima ne preporučuje

Shuttershock
16.11.2020.
u 09:30

Iako je jedno vrijeme bila vrlo popularna i mnogima navodno pomogla izgubiti višak kilograma, mesna dijeta smatra se nezdravom i prije svega neuravnoteženom

Što se točno jede u mesnoj dijeti i može li takva prehrana biti zdrava? Mesna dijeta sastoji se od proizvoda životinjskog porijekla, kao što su meso, riba, jaja, životinjske masti i manje količine mliječnih proizvoda s malo laktoze. Takva dijeta očito sadrži puno masnoća i bjelančevina, a siromašna je ugljikohidratima te isključuje svu ostalu hranu (voće, povrće, mahunarke, žitarice, orašaste plodove i sjemenke).

Nutricionistkinja Emer Delaney kaže, premda je jedno vrijeme bila vrlo popularna i nekima navodno pomogla da izgube višak kilograma, kako se zbog nedostatka čvrstih dokaza o eventualnim benefitima mesna dijeta smatra nezdravom i prije svega neuravnoteženom.

Foto: Shuttershock

– Njen je režim potpuno suprotan od onog što se mahom zagovara i za što pouzdano znamo da nam čini dobro: npr. konzumacija voća i povrća i ograničen unos crvenog mesa – objašnjava Delaney.

Zagrebačka aplikacija Jenz u igri za najbolju svjetsku mobilnu aplikaciju
1/5

– U mesnoj se dijeti jedu isključivo meso, riba, jaja i malo mliječne hrane, a dopušteni su su piletina, puretina, svinjetina, janjetina, govedina, bijela riba te tvrdi sir, maslac i vrhnje –.kaže Delaney.

Nutricionistkinja dodaje i kako pobornici ove dijete željene rezultate postižu zahvaljujući visokom udjela bjelančevina i maloj zastupljenosti ugljikohidrata.

– U jednoj je studiji sa 105 odraslih sudionika zaista zabilježen veći gubitak kilograma kod ljudi koji su unosili mnogo proteina od kod onih koji nisu - kaže Delaney . 

Razlog je, objasnila je, to što se od proteina dulje osjećamo sitima pa nakon njih unosimo manje kalorija nego inače.

Foto: screenshot/facebook

– Isto tako, niski udio ugljikohidrata u ovoj dijeti pomaže u gubitku kilograma, no treba imati na umu i smjernice HNS-a koje kažu kako za mršavljenje nije potrebno njihovo potpuno izbacivanje već je dovoljno smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata, npr. keksa, slatkiša, šećera, peciva i gaziranih pića – kaže Delaney 

Nedostaci mesne dijete

Nutricionistkinja kaže kako je mnogo loših strana ovakvog režima prehrane, a već se izbacivanje ugljikohidrata smatra dovoljno nezdravim. Isto tako, dodaje, nedostaju joj esencijalni mikroelementi i antioksidanti kojih ima voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, a to može dovesti do manjka ključnih hranjivih tvari u organizmu.

– Značajan je i nedostatak vlakana koja su bitan dio svakog zdravog režima prehrane jer su neophodna za rad crijeva i njihovo pražnjenje, a povezuje ih se i sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, karcinoma i dijabetesa tipa 2 – zaključila je Emer Delaney .

Foto: screenshot/facebook

A zbog svega toga ovakvu dijetu ne bi trebali slijediti kronični bubrežni bolesnici, djeca, trudnice ni dojilje jer nije uravnotežena i ne osigurava sve potrebne vitamine i minerale koje tijelo treba za normalno funkcioniranje.

Početak studenog namamio kupače na splitsku plažu Bačvice

Početak studenog namamio kupače na splitsku plažu Bačvice

Početak studenog namamio kupače na splitsku plažu Bačvice Video: PIXSELL Photo & Video Agency

Objavljuje Večernji list u Nedjelja, 1. studenoga 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije