Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kemija za trepavice

Maskara može čak i liječnika zavarati

maskara
Oriflame
11.04.2011.
u 10:30

Iako sadrži dobre i manje dobre sastojke, nekada su kružile glasine kako maskara sadrži i izmet šišmiša

Svaka kozmetička torbica sadrži bar jednu maskaru koja trepavice čini duljima, ljepšima, tamnijima, gušćima... Sve to obećavaju brojni proizvođači maskara bez kojih žene ne mogu živjeti. No malo se raspravlja od čega se točno sastoji maskara, koji su sastojci dobri, a koji nezdravi za naše trepavice. Časopis Wired odlučio je izvući devet najvažnijih sastojaka jedne maskare i upozoriti na njezine prednosti i nedostatke. Osim što maskara sadrži sastojke koji pozitivno utječu na kvalitetu trepavica, ima i onih za koje je možda i bolje da ne znamo da se nalaze u maloj crnoj bočici.

Mnogo sastojaka podređeno je davanju sjaja, produljenju i zgušnjavanju trepavica. Ipak, neki poput željezovog (III) oksida ne zvuče nimalo primamljivo, dapače, gotovo opasno. Bizmutov oksiklorid ima čudna magnetska svojstva, kako navodi Wired, a zadužen je za sjaj trepavica. No nekada su kružile glasine kako je taj učinak proizvodio guanin, zbog kojega su nastale glasine da se u maskari nekada nalazio i izmet šišmiša. Ipak, razloga za brigu nema, maskara će i dalje ostati proizvod najzaslužniji za žensku ljepotu.

Sastojci u maskari najčešće služe za produljivanje, zgušnjavanje i sjaj trepavica, pa ni oni manje privlačni ne odbijaju žene da koriste proizvod koji ih čini ljepšima sastojci u maskari najčešće služe za produljivanje, zgušnjavanje i sjaj trepavica, pa ni oni manje privlačni ne odbijaju žene da koriste proizvod koji ih čini ljepšima

Propilen-karbonat  Sigurno i ekološki prihvatljivo otapalo drži ostale sastojke zajedno. To je polarna molekula, što znači da svaki njezin kraj ima drukčiji električni naboj koji privlači i odbija različite materijale.

Bizmutov oksiklorid Još jedan pigment s čudnim magnetskim svojstvima. Zahvaljujući varijacijama u sloju oksida, ovaj spoj stvara biserni sjaj koji se vidi na svakoj trepavici. Takav učinak nekada je proizvodio guanin, koji je vjerojatno krivac za glasine o izmetu šišmiša u maskari.

Parafin i karnaubin vosak Parafin dolazi iz rafinerija, a karnauba iz brazilskih prašuma, a oboje nose razne pigmente i umjetno produljuju i zgušnjavanju trepavice.

Pantenol Suhe i krhke trepavice mogu se otkinuti, a da bi narasle potrebno im je devet mjeseci. Svi se slažu kako pantenol može obnoviti i hidratizirati trepavice, budući da je pantenol preteča vitamina B5 zbog kojega su one manje osjetljive i lomljive.

Trietanolamin  Ova tvar služi za obujam. Emulgator je i smanjuje površinsku napetost maskare. Zbog navedenoga sastojka maskara se priljubljuje uz četku i trepavice.

Amonijak-akrilati kopolimera  Za ovaj sastojak piše da “gotovo nije iritirao” kada su ga testirali na zjenicama živih zečeva. Ovaj emulgator i raspršivač pigmenta daje lijep sjajni premaz trepavicama i povećava fleksibilnost pod teretom željezova oksida.

Željezov (III) oksid Kad idete na magnetsku rezonancu, nemojte staviti maskaru! U njoj je toliko ovog tamnog, crnog metalik-pigmenta (čak 10 posto od težine) da njegova feromagnetska svojstva mogu utjecati na sliku, stvarajući mrlju na mjestu vašeg oka koju liječnik može protumačiti kao melanom. 

Dikrom-trioksid Tamnozeleni pigment s neobičnim paramagnetskim učinkom poput Cr02, premaza za magnetofonske trake. Otporan je na toplinu, svjetlost i kemikalije, a ove tvari teoretski mogu biti formulirane tako da vaše trepavice reflektiraju infracrveno svjetlo - baš kao najbolja vojna kamuflaža.

Disteardimonium Hectorite Ova je molekula kao lignja s tijelom sastavljenim od dušika i ticalima od masnog alkohola. Hectorite, puderasta vulkanska glina, oblaže trepavice i daje ima teret i pozitivan naboj. Molekule se drže za trepavice i čine ih debljima. 

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
10:45 11.04.2011.

Ne kužim kakve veze ima naslov sa člankom, kakvo zavaravanje liječnika, čime????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije