Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objašnjava vlasnica farme ananasa s Havaja

Kako već u trgovini znati da li je ananas zreo? Tri su načina da to provjerite

Ananas
Shutterstock
12.08.2021.
u 07:00

Tražite slatki, bogati miris, koji se ne razlikuje od svijetlog tropskog zaslađenog duha okusa zrelog voća. Kad se osjeti sladak miris, znači da je i okus sladak, kaže Vincinguerra.

Zrelost većine voća može se provjeriti i samim pogledom na boju i teksturu, ali za ananas nije odrediti koliko je zreo, čak ni po teksturi, kaže uzgajivačica ananasa i pedagoginja Emanuela Vinciguerra, vlasnica farme tropskog voća na havajskim otocima Molokai i Maui.

- Čak i kad je jako zreo, teško je to vidjeti - kaže Vinciguerra

Kako znati je li ananas zreo

Provjerite lišće 

Testiranje lišća ananasa jedan je od glavnih znakova zrelosti, kaže Vinciguerra. Ananas obično ima između 30 i 40 bodljikavih tamnozelenih listova, a na nezrelom će ananasu ono biti čvrsto spojeno za voćku i bude ga teško ukloniti bez snažnog navlačenja. No, kako ananas sazrijeva, lišće mu se mijenja, a kad se lako odvaja, voće je zrelo.

Povučena dva proizvoda kurkume zbog 2-klor etanola

Ananas
1/2

Pomirišite dno

Nezrelim ananasima nedostaje arome, kaže Vincinguerra, dok skroz zreli ananas ima lako definiran 'teški' miris.

- Tražite slatki, bogati miris, koji se ne razlikuje od svijetlog tropskog zaslađenog duha okusa zrelog voća. Kad se osjeti sladak miris, znači da je i okus sladak - kaže Vincinguerra.

Također, kaže ona, slatki vam miris govori da ananas neće biti jako kiseo.

Provjerite ima li žute boje

Ananas u trgovinama često bude zelen, što je znak da je nezreo. Ananas je zreo kad požuti, i to ne manji dio.

- Kad mu je barem jedna strana žuta, sigurni ste da je zreo - kaže Vincinguerra.

Kako čuvati ananas

Nakon što ste odabrali savršeni ananas, trebate li ga staviti u hladnjak? "Nikada!, rekla je Vincinguerra, pogotovo za još zeleni ananas preporučuje da se drži van hladnjaka. U hladnjak, kaže, može samo potpuno zreli ananas koji je spreman za rezanje.

Suze svetog Lovre: Ne propuste vrhunac kiše Perzeida

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije