Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Jeste li se nedavno `naježili`? Evo zašto tijelo tako reagira i na što

Ježenje kože
Foto: Getty Images
1/2
02.02.2019.
u 07:00

Ako vam je hladno, ili vas na određenim dijelovima tijelo netko nježno dodirne, primjerice po leđima, nije neuobičajeno da se tim podražajima - naježite.

Ako ste je i jednom naježili u životu, znate da to nije nešto na što možete utjecati. Ipak, simptomi se brzo povuku, baš kao što s ei brzo pojave, kao da se ništa nije ni dogodilo.

No, zašto se događa da se povremeno naježimo? 

Stručnjaci smatraju da je ovaj fenomen rezultat evolucije. Ježenje kože može uzrokovati fizički "okidač" ili psihički. Ako vam je hladno, ili vas na određenim dijelovima tijelo netko nježno dodirne, primjerice po leđima, nije neuobičajeno da se tim podražajima - naježite. Psihički, odnosno, emotivni "okidač" može biti, primjerice, omiljena pjesma ili sretan završetak nekog filma ili knjige. Nastup vašeg djeteta, njegovi prvi koraci i sl., pojašnjava njujorška dermatologinja, Hadley King.

“Znanstevnici vjeruju da nam je to ostalo od evolucijskih doba kada smo imali deblje dlake po svom tijelu. Kada bi osjetili hladnoću, "naježili" bismo se kako bi se napravila izolacija od hladnoće," pojašnjava King. 

Emotivna reakcija tijela, pak, uzrokuje slabiju reakciju tijela. Pokreće je dopamin, pojašnjava King. Pri emotivnoj reakciji otpuštaju se kemikalije i tijelo na njih reagira, dodaje, nekada jače nekada slabije. 

Kevin Gilliland, psiholog iz Dallasa, podsjeća nas na situacije kada smo prestrašeni pa osjetimo ovakvu reakciju tijela. Tvrdi kako je to posljedica adrenalina u našem tijelu i tvrdi kak oje riječ o primitivnoj reakciji našeg organizma.

"Jeste li vidjeli kako se mačka ili pas nakostriješe kad osjete da im prijeti neka opasnost i kada su u strahu? To je prirodni odgovor tijela na opasnost i strah", pojašnjava. 

Postoje znanstveni dokazi da iste situacije neće isto djelovati na ljude stoga se i reakcija tijela razlikuje od osobe do osobe. Neki će se "naježiti", neki neće.

Istraživanje provedeno 2007. godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Motivation and Emotion, pokazalo je da češće imati ovakve reakcije osobe koje su otvorenije prema novim iskustvima. 

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada ugleda oca bez brade

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:11 02.02.2019.

Naježim se kad god slušam ili gledam političare a hvata me i neka mučnina. 😎

AU
austrougarskigeneral
09:56 02.02.2019.

naježim se kad je hladno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije