Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje o masnoćama

Koje su masnoće zdrave, a koje štetne? Maslac zamijenite maslinovim uljem i živite dulje

maslac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
06.07.2016.
u 10:19

Istraživanje je provedeno među više od 126.000 sudionika tijekom 32 godine koji su odgovarali na upitnik o prehrani i stilu života svake dvije do četiri godine kao i o svojem zdravlju

Konzumacija transmasnih kiselina i zasićenih masnoća poput maslaca povezana je s povećanim rizikom od smrtnosti, pokazuje veliko istraživanje vođeno u SAD-u tijekom tri desetljeća, potvrđujući da su ti proizvodi štetni za zdravlje.

Zamjena tih proizvoda nezasićenim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovu ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuje rizik od smrtnosti, zaključak je tog istraživanja koje je u utorak objavio medicinski časopis JAMA Internal Medicine.

Ti rezultati potvrđuju najnovije savezne preporuke sadržane u dijetnom vodiču za 2015. – 2020.

– Zamjena zasićenih masnoća koje se nalaze u slanini ili crvenom mesu nezasićenim masnoćama može donijeti veliku korist zdravlju i trebala bi biti ključna poruka u dijetnim preporukama – ističu autori.

– To istraživanje upućuje na važnu dobrobit nezasićenih masnoća, naročito kad zamjenjuju zasićene masnoće i transmasne kiseline – ocijenio je Dong Wang, istraživač na Fakultetu javnog zdravstva Harvard, glavni autor tih radova. Po njemu, "postoji velika zbunjenost u biomedicinskoj znanosti i u javnosti zadnjih godina oko učinaka nekih tipova masnoća na zdravlje".

Po analizi nekoliko studija objavljenoj prošlog tjedna u američkom časopisu Plos One, konzumiranje maslaca ne povećava znatno pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je provedeno među više od 126.000 sudionika tijekom 32 godine koji su odgovarali na upitnik o prehrani i stilu života svake dvije do četiri godine kao i o svojem zdravlju. Više od 33.300 smrtnih slučajeva zabilježeno je u toj skupini tijekom istraživanja.

>>Što je ghee maslac i zašto bismo ga trebali konzumirati češće? Evo odgovora...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije