Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Je li sigurno pojesti hranu koja je pala na pod ili treba zanemariti pravilo od 'pet sekundi'

Nekoliko stručnjaka smatra da ovisi i o vrsti namirnice hoće li biti zahvaćena bakterijama, logično, ljepljive namirnice lakše će privući bakterije nego suhe, poput sendviča, keksa i sl.
07. prosinca 2018. u 16:31 4 komentara 3686 prikaza
Hrana na podu
Foto: Getty Images

Koliko ste puta čuli za pravilo pet sukundi?

Ako slučajno niste, riječ je o tome da se smatra da hranu koja je pala na pod možete podignuti i konzumirati ako ju podignete u roku od pet sekundi.

Gulaš, lovor dobro je znati Ne stavljate lovor u gulaše i variva? Nakon ovoga sigurno hoćete

To se pravilo povezuje sa studenticom Jillian Clarke, koja je sudjelovala u istraživanju na Sveučilištu Illinois. Postavila je komadiće hrane na pločice i držala ih u određenom vremenskom razdoblju kako bi utvrdila hoće li se bakterije "uhvatiti" na hranu. 

Pogledajte i galeriju Ovo su namirnice za kojemislite da su zfdrave, ali uništavaju zdravlje

Hrana na podu
1 / 4
Iako su bogate vlaknima i vitaminom C, zapravo mogu imati dosta loš utjecaj na organizam ako ih se jede previše

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Clemson 2007., utvrđeno je da količina bakterija koja će prijeći na hranu ovisi o tome koliko bakterija ima na određenoj površini, a ne o vremenu izloženosti.

Nije svejedno ni kakva je površina na koju je hranu pala, pokazalo je isto istraživanje. Primjerice, na tepihu će biti manje bakterija nego na pločicama ili drvenim površinama. Vjeruje se da su glatke površine "opasnije" kad je riječ o bakterijama.

Neobične kombinacije hrane kakve kombinacije Biste li mogli pojesti burger s ovakvim dodatkom? Možda poželite...

Nekoliko stručnjaka smatra da ovisi i o vrsti namirnice hoće li biti zahvaćena bakterijama, logično, ljepljive namirnice lakše će privući bakterije nego suhe, poput sendviča, keksa i sl.

Ipak, većina ljudi odmah baca hranu koja padne na pod ne razmišljajući o pravilu "pet sekundi" jer smatra da čim je palo na nečistu površinu da je i hrana postala nečista. 

Pogledajte i video Voće koje bi trebali jesti dijabetičari

[video: 27513 / ]
Vodič za kupovinu gadgeta
BLAGDANI
Vodič za kupovinu gadgeta: Što kupiti vašim omiljenim tehnoljupcima?

A1 izdvaja za Vas

  • wwwcro:

    Baš me zanima kada dotičnom novinaru sendvič ili nešto drugo za jelo padne na pljuvačku na podu, ili na pseće govno na podu, te ako podigne taj sendvič za 2-3 sekunde sa poda, da li će pojesti taj sendvič... haha. Budaletine...

  • HRBHB:

    Pitajte sdp i hdz dal je sigurno iz kontejnera??

  • austrougarskigeneral:

    nikako jest s poda