Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umirite kožu

Izgorjeli ste na suncu? Evo kako ublažiti opekline uz pomoć par prirodnih proizvoda!

shutterstock
27.06.2022.
u 10:30

Ubacite nekoliko velikih žlica sode bikarbone u kadu punu hladne vode i namačite se unutra 15 do 20 minuta...

Napokon je stiglo ljeto i vrijeme za uživanje vani, no čak i sa zaštitom, uz sate provedene na jakom suncu često dolaze i opekline. Srećom, postoji mnogo dostupnih kućanskih potrepština koje možete upotrijebiti protiv peckanja, svrbeža i ljuštenja kože koji se javljaju kao posljedica oštećenja od sunca, prenosi Healthline.

Hladna voda
Opekline od sunca su zapravo upala kože, a jedan od najlakših načina liječenja upale je hlađenje zahvaćenog područja. Tako je skok u hladnu vodu učinkovit način da si odmah pomognete, a uranjanje zahvaćenog područja tijekom dana može spriječiti pogoršanje opeklina. Ipak, oprezno sa hlađenjem u bazenima jer klorirana voda može kožu još više iziritirati, a izbjegavajte i izravno nanošenje leda. Iako izgleda privlačno kad koža 'gori', može uzrokovati još više štete na iznimno osjetljivoj koži izgorjeloj od sunca.

Genijalan način da rashladite piće u samo pet minuta:

1/4

Soda bikarbona i zobene pahuljice

Stavljanje nekoliko velikih žlica sode bikarbone u kadu punu hladne vode i namakanje oko 15 do 20 minuta pomaže smanjiti štetu od sunca, a dodavanje šalice zobi u kupku također smiruje iritaciju i pomaže da koža zadrži prirodnu vlažnost. Ipak, nemojte ništa trljati u kožu, ni u kadi ni nakon izlaska.

Aloe vera

Ako u svojoj kući nemate biljku aloe vere, trebali biste je nabaviti jer gel iz te biljke stoljećima pomaže kod brojnih stanja i bolesti; od želučanih tegoba do bubrežnih infekcija. Aloa je ujedno i lijek za opekline koje se najčešće može naći u slobodnoj prodaji pa ako ne možete doći do biljke, isprobajte kupovni 100 postotni gel aloe vere.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice može smiruje um, ali može umiriti i kožu opečenu suncem. Skuhajte čaj kao i inače i ostavite da se ohladi. Kada je spreman, namočite krpu i nanesite je na zahvaćeno područje. Ako ste alergični na pelud ne biste trebali koristiti ovaj tretman jer može izazvati alergijsku reakciju.

Ljeti se najradije tuširate hladnom vodom? Više će vas rashladiti topla kupka, kažu stručnjaci:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije