Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obračun s debljinom

Hrvati zbog idealne tjelesne težine često ugrožavaju zdravlje

'dijeta hrana prehrana mrsavljenje zena zdravlje ravnoteza'
'Photoshop'
01.10.2010.
u 18:32

Najalarmantnija je činjenica da smo zbog postizanja željene težine spremni narušiti zdravlje dugotrajnim i strogim dijetama bez nadzora liječnika ili nutricionista.

Posljednjih godinu dana sa svih smo strana bombardirani epidemijom debljine. Prvo nas je Svjetska zdravstvena organizacija stavila na šesto mjesto najdebljih nacija u svijetu, zatim je vlada, preplašena tim podacima, iznjedrila Akcijski plan za borbu s pretilošću, zbog alarmantnog podatka da sve više djece pati od viška kilograma, a čak pet posto hrvatskih mališana ima indeks mase koji premašuje 30, što znači da su opasno ogrezli u pretilost. Vođena željom da dozna koliko se Hrvati zapravo zamaraju tim podacima, koliko su im težina, ali i izgled bitni u svakodnevnom životu, te koliko često se podvrgavaju dijetama, profesorica Ivana Grbavac u suradnji s portalom Ordinacija hr. provela je istraživanje na 700 Hrvatica i Hrvata koje je iznjedrilo šokantne podatke.

Mladi najnezadovoljniji

Najalarmantnija je činjenica da smo zbog postizanja željene težine spremni narušiti zdravlje dugotrajnim i strogim dijetama bez nadzora liječnika ili nutricionista (47 posto ispitanika, savjetujući se o vrsti i dugotrajnosti dijete isključivo s - internetom (71 posto). Zabrinjavajuća je i činjenica, da unatoč velikoj stopi pretilih, u prosjeku pola života provedemo na dijeti.

– Analizirajući podatke shvatila sam da su većina naših sugrađana žrtve jo-jo efekta. Nekom dijetom, koju provode na vlastitu ruku, dođu do željene težine, ali tada se vrate starim navikama i ponovo nakupe višak. Takav obrazac objasnio bi činjenicu da je čak 38 posto ispitanika na dijeti bilo više od deset puta – objašnjava Ivana Grbavac te zaključuje:

– Zabrinuo me i podatak da je toliko mladih ljudi (34 posto) u dobi od 20 do 29 godina nezadovoljno svojim izgledom (44 posto) upravo zbog prekomjerne težine. Naime, očekivan bi rezultat bio da nezadovoljstvo vlastitim tijelom raste s godinama.

Tjelovježba izbor polovice

Istraživanje je pokazalo da su gotovo svi ispitanici spremni koristiti razne preparate za mršavljenje, a da nisu svjesni i negativnih posljedica za organizam, a rijetkost nisu ni kratkotrajne stroge dijete za kojima poseže 20 posto Hrvata.

No, ipak nije sve tako crno jer se Hrvati kad žele izgubiti masne naslage osim na dijete oslanjaju i na tjelovježbu.

– Ohrabrujuće je što 53 posto ispitanika mršavi uz pomoć pojačanih fizičkih aktivnosti, jer je riječ o najzdravijoj i najučinkovitijoj metodi – kaže profesorica Grbavac uz digresiju:

– Ipak, prilično je poražavajuće što najviše informacija o “dotjerivanju” tijela tražimo na internetu, dok liječnike gotovo nitko i ne “zarezuje” kada su u pitanju dijete.

Zaključak koji se iz ovog istraživanja nameće kao logičan jest da su prekomjerni kilogrami osobni demoni gotovo polovice Hrvata, a s njima se, u pravilu obračunavaju sami, bez ikakve stručne pomoći, s internetom kao jedinim savjetnikom u borbi sa smrtnim neprijateljem - vagom.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:45 01.10.2010.

. 100 kg, to je moja idealna

SF
sflajpan
05:19 02.10.2010.

Liječnike ne zanima ni kad si bolestan, a o mršavljenju i dijetama da ne pričamo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije