Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pazite što kupujete!

Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…

Ilustracija
Goran Kovacic/pixsell
29.01.2022.
u 07:00

Katkada treba izdvojiti malo više novca ako želite kvalitetne i prave namirnice

Sigurno ste se, barem jednom, odlučili za kupnju namirnice čija je cijena niža od drugih na polici, a onda ste se razočarali nakon prvog zalogaja jer ste shvatili da kvaliteta i nije neka. Stručnjaci kažu da treba paziti što kupujemo jer globalna prehrambena industrija redovito izdaje lažne proizvode, a godišnje iz istog razloga gubi od 10 do 15 milijardi dolara.

Kako piše Chatelaine, med je jedna od namirnica kod čije se proizvodnje najviše laže. Treba uložiti dosta novca u izradu, pa ga mnogi proizvođači miješaju s jeftinim kukuruznim sirupom. U pitanju je i prevara koja može biti opasna za ljudsko zdravlje jer osobe koje moraju paziti na razinu šećera u krvi nikako ne bi smjele koristiti kukuruzni sirup i slične zaslađivače. Najjednostavniji način koji će osigurati da imate kvalitetan pravi med jest taj da ga kupite u lokalnom OPG-u.

Znate onu situaciju kad vam blagajnici prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih spremiti? Postoji jednostavno rješenje. 😉

Još jedna stvar oko koje mnogi varaju jest maslinovo ulje. Često na deklaraciji piše da je proizvedeno u Italiji, ali zapravo se ondje samo punilo u boce, a stiglo je iz nepoznatih krajeva i razrijeđeno je jeftinijim uljima. Kod ovog proizvoda uvijek treba gledati cijenu – ona niska je sumnjiva jer kvalitetno i pravo ekstradjevičansko maslinovo ulje košta.

Podatak koji najviše šokira otkriven je još 2016. godine. Jedna tvrtka je, naime, varala kod proizvodnje parmezana pa su tako pakiranja punili s malo sira i puno – piljevine. Kako kupiti pravi? Sir koji nastaje u talijanskoj regiji Emilia Romagna jedini se smije zvati parmezanom. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju imati drukčiji naziv.

Konobari poručuju: Nemojte ovo raditi, od toga nam se diže kosa na glavi

Ilustracija
1/8
Ključne riječi

Komentara 13

VE
Ventilator2
07:42 29.01.2022.

Ne varaju ljude u trgovini, to je laž Nit se parmezan mješa sa piljevinom i pakira u trgovini, nit se med mješa u trgovini, nit se ulje toči u trgovini. Znači kupce se ne vara u trgovini....

KO
Kološanin
10:59 29.01.2022.

Iznad ovoga je članak pod naslovom "Prodavali lažni med na jarunskoj tržnici". Radi se o medu jednog OPG-a. Zaključak je da vam samo mjesto gdje kupujete ne jamči da ste kupili pravi proizvod. U trgovačkim lancima, kao i na tržnicama i OPG-ima rade ljudi, među kojima na svim tim mjestima ima i čestitih i prevaranta.

GE
gemist
08:50 29.01.2022.

Nisam neki ljubitelj meda,ali u hladno vrijeme dobro dođe u čaj.Čitam te deklaracije po trgovinama,iz znatiželje, pogotovo na onim staklenkama koje su jeftine,med HR,Ukrajina,Kina,no baš me briga,lokalna udruga proizvođača meda kod mene se organizirala,postavili medomat ,više vrsta meda,staklenka od 450g je 30kn,ubaciš novce i uzmeš,a dal su i oni ubacili kakav sirup unutra,ne znam,valjda nisu :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije