Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
netaknuta priroda

Drevni hrvatski grad na vrhu litice sada je dom samo dvoje ljudi, ali i dalje plijeni svojom ljepotom

Foto: shutterstock
1/8
01.03.2024.
u 10:30

Svoje fotografije hrvatskih prirodnih ljepota šaljite nam na dojavi@vecernji.net, a najbolje ćemo objaviti u velikoj galeriji.

Lubenice, drevna utvrda smještena na hrvatskom otoku Cresu, može se pohvaliti bogatom poviješću koja seže oko 4000 godina, a smještena je na vrhu 380 metara visokog grebena s kojeg se pruža zadivljujući pogled na Jadransko more. Lubenice su pretežno građene od istog kamena kao i okolne litice, a neki ostaci datiraju još iz doba starih Rimljana, piše Croatia Week

Vrijedna pažnje su dvoja dobro održavana gradska vrata koja okružuju njegov sjeverni i južni kraj, zajedno s istočnim zidom. Gradska utvrđena crkva, posvećena Pohodu Blažene Djevice Marije, doprinosi njegovom kulturnom značaju. Godine 2005. Lubenice su predložene za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

VEZANI ČLANCI: 

Danas tamo žive samo dvije osobe, među kojima je i 90-godišnja Marija Lovrečić. ‘Kad se sjetim davnih dana, makar i upola ovakvih, kad sam se ja rodila. Bilo je lijepo 1934. godine. Bilo je puno ljudi, oko 240 ih je ovdje živjelo’, rekla je Marija za HRT.

Ona se prisjeća vremena kada se živjelo od uzgoja ovaca, poljoprivrede i ribarstva, sada jedva vidljivih tragova prošlosti. ‘Zimi smo samo nas dvoje, ali ljeti, kad krene turistička sezona, ljudi koji ovdje imaju imanja bave se turizmom, pa nas je više’, rekao je za HRT Dinko Mlacović, drugi stanovnik Lubenica.

VEZANI ČLANCI: 

Obavijene zimskom tišinom, Lubenice nalikuju muzeju na otvorenom. Zbog izloženosti jakim zimskim vjetrovima, Rimljani su je zvali Hibernicia, a zbog strateškog položaja i kontrole nad plovnim putovima zapadnog Kvarnera - tu su osnovali naselje. 

Foto: shutterstock

‘Cesta je malo nezgodna, ali evo nas, prekrasna je, jako nam se sviđa. Plaža je prekrasna, kao da smo na Maldivima’, kažu turisti. Ova plaža, uklesana u stijene i okružena netaknutom prirodom, nosi titulu jedne od najljepših na svijetu. I premda ljeti u njoj uživaju turisti iz cijeloga svijeta, Marija se do nje više puta spuštala, popravljala ribarske mreže – ali nikada nije ondje plivala.

Svoje fotografije hrvatskih prirodnih ljepota šaljite nam na dojavi@vecernji.net, a najbolje ćemo objaviti u velikoj galeriji. 

Ključne riječi

Komentara 6

DO
doktorica
11:59 01.03.2024.

samo da ne dođu kojekakvi "poduzetnici" i naruše tu ljepotu građenjem.

MA
Machak
20:05 02.03.2024.

E moja gospodo uživajte još malo dok možete jer uskoro će u toj netaknutoj prirodi - uz naravno blagoslov svih mogućih uključivo i Ministarstvo graditeljstva - niknuti ni više ni manje nego nekakav glamping - unatoč protivljenju većine gradjana Cresa koji su to protivljenje i izrazili javno....tako da je ovaj prelijepi video zadnje što ste netaknuto vidjeli od Lubenica. Eto kako za par judinih škuda upropaštavamo ono što se bilo očuvalo par tisuća godina

VE
Verwoerd
22:11 01.03.2024.

Milina, imati cijeli grad samo za sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije