Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blistav osmijeh

Djeca znaju kako pravilno brinuti o zubima, ali priznaju da stečeno znanje ne primjenjuju redovito

Edukativno-zabavni program „Blistav osmijeh“
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/20
05.10.2018.
u 10:07

Zagrebački školarci obilježili su Dan zdravih zuba edukativnom predstavom "Blistav osmijeh" u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Program se odvijao u sklopu istoimena edukativnog projekta u organizaciji Večernjeg lista i uz podršku Philips Sonicarea kao partnera projekta.

Koliko često i kako se pravilno peru zubići, što je karijes i kada treba posjetiti stomatologa... Samo su neka od pitanja na koje su školarci spremno dizali ruke u zrak dok im je s pozornice voditelj programa, Davor Dretar Drele, uzvraćao šalama koje su ih do suza nasmijavale. No, bilo je ručica u zraku i kad je trebalo odgovoriti na pitanje tko se od njih već susreo s karijesom. Kroz igru i smijeh školarci su dokazali da znaju kako pravilno brinuti o zubima, ali i da stečeno znanje ne primjenjuju redovito u svakodnevnom životu.

Foto: Borna FilićPIXSELL

Redovita istraživanja koja provodi međunarodna zdravstvena organizacija pokazuju da je, unatoč dostupnosti edukativnih materijala i pravovremenim organiziranim posjetima stomatološkim ordinacijama, pojava bolesti oralne šupljine kod djece predškolskog i nižeg školskog uzrasta u porastu. Ovi podaci ukazuju na važnost pojačane edukacije djece i roditelja, a učenje kroz igru i zabavu kod djece pokazuje najbolje rezultate.

Vodeći se tim saznanjima Večernji list je u suradnji s Philips Sonicareom organizirao edukativno-zabavni program „Blistav osmijeh“ na kojem su – uz voditelja Davora Dretara-Dreleta nastupili dječji zbor „Zagrebački anđeli“, djeci omiljeni mađioničar Luka Vidović sa svojom predstavom „Magic Show“ te glumci Petra Radin, Filip Detelić, Matija Šakoranja i Josip Brakus koji su svojom edukativnom predstavom „U strahu su crni zubi“ izazvali salve smijeha u publici koja ih je ispratila ovacijama na kojima bi im mnogi kolege pozavidjeli.

Foto: Borna FilićPIXSELL

Prije nego su zadovoljni napustili dvoranu Lisinski, školarci su još jednom pokazali da znaju kako brinuti o zubima:

- Imam svoju četkicu i koristim je i po noći i po danu – pohvalio se Luka te dodao da nakon slatkiša uvijek opere zube. Luka dobro poznaje i svog zubara:
- Moj zubar zove se Tomo i redovito idem kod njega. Nije loš – zaključio je Luka na kraju poručivši drugoj djeci da ne zaborave prati zube svaki dan!

Foto: Borna FilićPIXSELL

Lukin prijatelj iz razreda Jakov detaljno je objasnio kako on pere zube:

- Prvo četkam gore-dolje kao da čistim kamin, onda četkam sve kutnjake snažno i na kraju iznutra operem ono što se ne vidi. To sam sve sam naučio! Kod svoje zubarice bio sam prošle godine, a ići ću i ove. Rekla mi je mama da još malo pričekam pa ću ići – strpljiv je Jakov.

Svi školarci na dar su dobili bojanku i kalendar Philips Sonicarea kako bi lakše vodili evidenciju pranja zubića.

Stručnjaci savjetuju da s djetetom posjećujete stomatologa jednom godišnje i nekoliko puta prije zahvata kako bi se upoznalo s prostorom i liječnikom. Pregled mora teći bez pritiska jer će tada dijete izrasti u zadovoljnog pacijenta koji redovito brine o zdravlju usne šupljine.

A sva djeca, pretplatnici Radosti, mogu sudjelovati u kreativnom natječaju tako da na e-mail radost@vecernji.net pošalju svoje crteže kako treba izgledati zdrav i blistav osmijeh. Deset najkreativnijih nagrađujemo s četkicom Philips Sonicare For Kids.

Saznajte više na Blistavosmijeh.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije