Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Deset razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju

Nekad čuvari granice, danas su čuvari okusa, prirode i baštine. Sjajni su kuhari, još bolji domaćini. Uživat ćete
25. veljače 2021. u 08:40 1620 prikaza
Brodsko-posavska županija
Foto: Igor Šeler/HTZ
Pogledajte galeriju 1/20

U potrazi za autentičnim, ruralnim i neotkrivenim destinacijama, u kojima se još uvijek bogatstvo mjeri srcem, otputujte u Brodsko-posavsku županiju. Nije daleko, manje od dva sata vožnje od Zagreba, a najmanje je deset razloga zbog kojih je ovog proljeća morate posjetiti.

Cernički ćupteti

Brodsko-posavska županija | Autor : Borna Subota Foto: Borna Subota

Slavonski finger food, slani kolačići od tijesta punjeni nadjevom koji inače ide u kobasice, pravo su otkriće za gurmane. Peku ih samo u Cerniku, mjestu pored Nove Gradiške poznatom po baroknom franjevačkom samostanu i Kulmerovom dvorcu.

Craft gin iz Sičica

Brodsko-posavska županija | Autor : Ena Kokanović Nagy Foto: Ena Kokanović Nagy

U njemu je sedam vrsta začinskog bilja i ima dvije destilacije. Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je deset do 15 litara visokokvalitetnog piva, bogatog aromom kvalitetnih hmeljeva. Proizvode ga pioniri hrvatskog craft pivarstva, obitelj Bošnjak.

Stupnička vina

Brodsko-posavska županija | Autor : Arhiva TZ Brodsko-posavske županije Foto: Arhiva TZ Brodsko-posavske županije

Odmor u hotelu u Stupničkim dvorima pravi je izbor za vinoljupce. Šetnja ili vožnja biciklom u okruženju vinograda liječi, a čaša graševine, rajnskog rizlinga, chardonnayja, sivog pitnoa, frankovke… opušta. Posjetite neke od obiteljskih vinarija iznad Cernika, Oriovca, Sibinja ili Brodskog Stupnika.

Rančevi i salaši

Brodsko-posavska županija | Autor : Saša Pjanić/HTZ Foto: Saša Pjanić/HTZ

Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus,  Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe, Vila Čop,  rezidencija  Paljevine…, život na selu ponovo je u modi. Tu ćete otkriti i zašto.

Sikirevačka čipka

Brodsko-posavska županija | Autor : Arhiva TZ Brodsko-posavske županije Foto: Arhiva TZ Brodsko-posavske županije

Ručno rađeni pokrivač za krevet iz 1928. jedan je od najljepših primjeraka sikirevačke sunčane čipke. Sikirevačka čipka nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske, sastavni je dio raskošnih brodsko-posavskih nošnji, a jedinstveni primjerci mogu se razgledati u izložbenom prostoru u zgradi Općine Sikirevci.

Ivana Brlić-Mažuranić

TZ Brodsko-posavske županije | Autor : Nina Đurđević/HTZ Foto: Nina Đurđević/HTZ

Po njoj je brodski korzo dobio ime, na njemu je njezin spomenik i kuća u kojoj je živjela nakon udaje. Na šetalištu uz Savu spomenici su Relji u borbi sa zmajem, Potjehu i šegrtu Hlapiću, poznatim likovima iz Ivaninih priča,  a na obroncima Dilj-gore jedna od šuma dobila je ime po njezinoj bajci Šuma Striborova.

Tvrđava u Brodu

TZ Brodsko-posavske županije | Autor : Arhiva TZ Brodsko-posavske županije Foto: Arhiva TZ Brodsko-posavske županije

Na njoj se danonoćno radilo punih 60 godina. Ova iznimno očuvana i obnovljena tvrđava iz 18. stoljeća, u to vrijeme izgrađena na graničnom prijelazu između Turske i Austrije, danas je jedna od najvećih atrakcija u Slavoniji.

Slavonska notna bajka

Brodsko-posavska županija | Autor : Arhiva TZ Brodsko-posavske županije Foto: Arhiva TZ Brodsko-posavske županije

Bisernice, brač, bugarija i berde - ne znate razliku? Posjetite Muzej tambure – Slavonsku notnu bajku u brodskoj Tvrđavi s više od 60 ručno izrađenih instrumenata, starim notama i radionicom majstora Mladena Jurkovića. Takvog muzeja nema u svijetu.

Vani je sloboda

Brodsko-posavska županija | Autor : Arhiva TZ Brodsko-posavske županije Foto: Arhiva TZ Brodsko-posavske županije

Crne slavonske svinje, posavski konji i podolska goveda na pašnjacima Gajna i Iva, ornitološki rezervati Bara Dvorina i Jelas ribnjaci, erozivni kanjon Pljuskare, posebni rezervati šumske vegetacije Muški bunar i Prašnik, umjetno jezero Petnja na južnim obroncima Dilja... Vani je sloboda! Biciklom ili pješice, uživat ćete.

Slavonski dućan

Brodsko-posavska županija | Autor : Arhiva Nova Gradiška Foto: Arhiva Nova Gradiška

Delikatesni čvarci, vrhunske kobasice i suhomesnati proizvodi, fini ajvari, sjajna vina, najljepše rukotvorine… - jeste li znali da najfinije slavonske proizvode i  suvenire možete kupiti u autentičnom Slavonskom dućanu u srcu barokne Nove Gradiške? Sjajna adresa za kraj vašeg proljetnog putovanja.

logo | Autor : Više na: http://www.tzbpz.hr/hr/

logo | Autor :

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće