Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Čarolija blagdana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Čarolija blagdana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Foto: Stipe Boščić
1/21
06.12.2023.
u 08:00

Vrijeme blagdana je oduvijek najljepše i najčarobnije doba u godini, a njemu prethodi advent, koji u samom svom nazivu skriva radost iščekivanja Božića. I dok se nekada Božić slavio skromno i bio obiteljski blagdan, u današnje vrijeme njegova proslava, kao i vrijeme adventa postaju prave gradske manifestacije.

Tako je i nastala manifestacija Advent u Bjelovaru, koja ove godine traje od 2. prosinca 2023. do 2. siječnja 2024. Puno je novosti i različitih događanja ove godine u Bjelovaru, a Advent ove godine započinje jednom novinom, a riječ je o Adventu na tržnici gdje će svaki vikend biti organiziran program i druženje. Brojni vlasnici OPG-ova i mali obrtnici u svojim kućicama na Korzu nudit će domaće proizvode te rukotvorine, a ugostitelji bogatu gastronomsku ponudu i nezaobilazno kuhano vino. Već na prvu će vas osvojiti ukrašenost ulica, kao i brojne svjetlosne instalacije. Na svoje će doći i mališani, za koje su organizirane predstave, radionice, ali i druženje s Djedom Božićnjakom svakoga vikenda. Glazbeni paviljon, za kojeg Bjelovarčani kažu kako je najveći kameni glazbeni paviljon u Europi, ove godine dobio je pravi zimski ugođaj te postao najveći adventski vijenac.

Foto: Stipe Boščić

Od ove godine bjelovarsko klizalište Ledeni Carstvo nalazi se uz samu gradsku šetnicu i Bjelovarčani uživaju na ledenoj površini većoj od 600 kvadrata. Uz programe i predstave na ledu, organiziraju se hokejaške utakmice. Nasuprot klizališta je središnja pozornica na kojoj svaki vikend nastupaju poznata estradna imena. Kako vrijeme blagdana nije samo blještavilo lampica, već se njegov pravi smisao krije u tradiciji i običajima koji su sačuvani u bilogorskim selima, tako je nasuprot katedrale Svete Terezije Avilske izgrađena tradicionalna kuća s okućnicom. Ona nije samo omiljeno mjesto za fotografirati, već se ovdje svake subote okupljaju folkloraši koji zajedno sa svim okupljenima pale svijeće na adventskom vijencu.

Advent u Daruvaru
Advent ili Došašće u romantičnom lječilišnom gradu prožet je tradicijskim ritualima, sajmovima, kazališnim predstavama, darivanjima i glazbenim programima. Ulice i trgove uljepšava sjaj blagdanskih ukrasa, a jezgrom grada širi se miris kuhanog vina i piva, blagdanskih delicija, žamor dobrog raspoloženja i prigodnih taktova.

Foto: Predrag Uskoković

Svečanim paljenjem prve adventske svijeće nastavljaju se nizati zabavne i raznolike adventske, božićne i novogodišnje priredbe kako u Zavičajnom muzeju Daruvar tako i na glavnom gradskom trgu. Prikazuju se predstave za djecu, slave se mise zornice, održavaju božićni sajmovi, veselimo se Djedu Božićnjaku i Moto Mrazevima, koncertima na otvorenom i dočeku Nove godine uz vatromet u ponoć. Romantično osvijetljen grad, veliki okićeni bor, adventski vijenac, jaslice, trg pun štandova i kućica prepunih rukotvorina, domaćih proizvoda, mirisnih i ukusnih delicija daje gradu jednu živahnu, a istovremeno i posebno emotivnu notu Božića.

Čazma - Grad svjetla
U najradosnijem, najljepšem, najšarenijem i najčarobnijem  dobu godine grad Čazma pretvara se u Grad svjetla i poziva Vas da posjetite Advent uz veliko klizalište na Gradskom trgu, uz mirise kuhanog vina, čaja, gina, okuse tople čokolade, germ knedle, fritula, palačinki…

Foto: Davor Kirin

Pregršt zanimljivih sadržaja za velike i male, uz tradicionalno paljenje adventskih svijeća svake subote, brojne nastupe, od pjevanja, plesanja, sviranja, božićnih sajmova, do kuće Djeda Mraza.

Čarolija svjetla by Salaj
Na imanju Salaj doživite čaroliju Božića svaki dan od 1. prosinca 2023. do 8. siječnja 2024., koje uz preko 4.5 milijuna svjetala pretvaraju imanje u pravo svjetlosno carstvo.
Svaki dan oko 18 sati vas očekuje veličanstveni vatromet i raznovrsna ponuda hrane i pića u toplom i ugodnom okruženju. Do imanja Salaj možete doći i vlakom Tin-expressa, koji vozi petkom i subotom od 1. do 23. prosinca, a polazak je iz Zagreb Glavnog kolodvora petkom u 17:20, subotom u 15:30.

Advent u Garešnici
Ovih blagdana osjetite pravu božićnu čaroliju i posjetite Advent u Garešnici.

Foto: Zoom Garešnica

Sudjelujte u kreativnim božićnim radionicama, promociji knjige ili večeri poezije i glazbe. Proveselite se s prijateljima i obitelji uz pjesmu i ukusne slastice ili kupite poklon za vama dragu osobu na Božićnom sajmu. S veseljem dočekajte kočiju Djeda Božićnjaka te uživajte u božićnim priredbama koje su za sve Vas pripremili učenici osnovne i glazbene škole te mažoretkinje.

Svake subote pozivamo Vas na Trg hrvatskih branitelja na blagoslov i paljenje adventskih svijeća - Nade, Mira, Ljubavi i Radosti, a 25. prosinca, na sam Božić, nakon mise polnoćke svratite na tradicionalno veselo druženje.

Advent na Južnoj Bilogori
Ozračje Adventa na Južnoj Bilogori održat će se svakog vikenda naizmjenično u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu i na Trgu u Grubišnome Polju. Velike i male očekuju brojne aktivnosti – Božiće radionice, pričaonice, sajam rukotvorina, a po prvi put u Grubišnome Polju održat će se Biciklijada Djeda Božićnjaka rekreativnog karaktera, a jedini uvjet (osim vlastitog bicikla) je da dođete obučeni u Djeda Božićnjaka ili imate Božićnu kapicu! Također, Djed Božićnjak stići će u turističkom vlakiću u Lovrakov centar gdje će najmlađe darivati prigodnim poklonima, a sljedećeg vikenda u Grubišno Polje stiže u kočiji! Cijeli program Adventa bit će popraćen bogatom gastronomskom ponudom i glazbenim programom. Pred kraj godine organizirani su Dočeci Nove godine za velike i male.

I dok nas blagdan Božića okuplja oko obiteljskog stola, on nas zahvaljujući ovakvoj jednoj manifestaciji potiče na prijateljstvo, druženje i okupljanje na našim ulicama i trgovima. Na tragu tradicije nastala je manifestacija Advent koja je osim bogatog programa, raznih događanja i lijepo ukrašenog grada, potaknula žitelje gradova i njihove goste da ovo predblagdansko vrijeme provedu na otvorenom i postanu dio najzabavnije čarolije blagdana.

Više informacija: www.tzbbz.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije