Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanost

Akademija zdravog življenja i priča o najranjivijima

13.07.2021.
u 09:11

Udruga provodi brojne projekte s ciljem promicanja važnosti sporta među mladima, a jedan od njih je Special Power League – sportski projekt za djecu i osobe s teškoćama u razvoju, čiji se najnoviji, jubilarni deseti turnir održao prije tri tjedna.

Iako riječ pozitivno nema dobru konotaciju u posljednje vrijeme u Hrvatskoj i u svijetu, da bi se toj riječi vratio stari sjaj te da bi ona i dalje označavala dobrotu i zajedništvo, pobrinula se udruga Health Life Academy, koja radi s jednom od najranjivijih skupina u našem društvu. To su djeca s teškoćama u razvoju. Ona su kao jedna od rizičnih skupina u ovo doba pandemije bila zakinuta za mnoge aktivnosti i događaje koji njima znače inkluziju i prihvaćenost u zajednici. Da je tako bilo i prije, uviđala je skupina ovih pozitivnih i inovativnih mladih ljudi pa su u cilju kontinuirane prevencije i smanjenja zdravstveno štetnih aktivnosti među djecom i mladima te da bi se potaklo njihovo uključivanje u društvo osnovali nevladinu organizaciju Akademija zdravog življenja.

Udruga je osnovana 2014. Tijekom posljednjih šest godina uspješno je organizirala više od 20 turnira i evenata, zajedno s obrazovnim programima, konferencijama i simpozijima. Udruga Akademija zdravog življenja ima više od 40 partnera i suradnika koji su kontinuirano uključeni u projektne aktivnosti, poput međunarodnih udruga povezanih sa sportom i socijalnom inkluzijom, CSIT, EASPD, AICS, IWA, ISCA, Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), Hrvatskog rukometnog saveza (HRS), profesionalnih i amaterskih nogometnih, rukometnih i teniskih klubova, centara i škola za obrazovanje osoba s teškoćama u razvoju, udruga roditelja, udruga za autizam i Downov sindrom i drugi.

Osnovni cilj udruge Akademija zdravog življenja je opća promjena svijesti o važnosti sporta kod mladih i sustavno promicanje pozitivnih vrijednosti zdravog življenja te promicanje tjelesne aktivnosti i njezinih dugoročnih pozitivnih učinaka na najmlađu populaciju. Udruga provodi brojne projekte s ciljem promicanja važnosti sporta među mladima, a jedan od njih je Special Power League.

Sve više turista na Rastokama, zovu ih Male Plitvice:

SPL je sportski projekt za djecu i osobe s teškoćama u razvoju, osnovan je 2018., pokrenula ga je udruga Akademija zdravog življenja, a pridružili su joj se Hrvatski nogometni savez (HNS), Hrvatski rukometni savez (HRS), Zaklada Mateo Kovačić, Udruga SILab, udruga Veliko srce iz Koprivnice, Udruga Pogled iz Nedelišća, Udruga za Downov sindrom 21 Split, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, centri za odgoj i obrazovanje iz: Osijeka, Čakovca, Velike Gorice te nogometni i rukometni klubovi iz Hrvatske i inozemstva. Iste godine kad je osnovan projekt je prerastao u Hrvatsku nogometnu i rukometnu Ligu za djecu i osobe s teškoćama u razvoju. Temeljna ideja projekta jest motiviranje djece s teškoćama u razvoju da se u sklopu sportskih aktivnosti aktivno integriraju u društvo.

Projekt je osmišljen na temelju činjenice da djeca s teškoćama u razvoju nemaju mogućnosti adekvatnog bavljenja sportom. Special Power League projekt nagrađen je Uefinom srebrnom nagradom za najbolju inicijativu za osobe s invaliditetom na Uefinim Grassroots Awards 2020.

U sklopu SPL-a organizirani su brojni turniri u cijeloj Hrvatskoj, od Osijeka preko Zagreba do Rovinja i Pule. Nažalost, zbog razvitka i jačanja pandemije turniri su morali biti odgođeni pa su djeca ostala zakinuta za zdravstvene sportske aktivnosti te su morala čekati da se situacija u zemlji popravi. Poboljšanjem stanja, najnoviji, jubilarni deseti po redu turnir održao se od 11. do 13. lipnja 2021., a domaćin je ovaj put bio Split. U turniru su sudjelovala djeca s teškoćama u razvoju iz pet hrvatskih klubova, HNK Hajduk Split, NK Sloga Čakovec, NK Slaven Belupo, NK Osijek i NK Istra 1961. – Ovo događanje prava je i istinska sreća i bit sporta kojem bi svi rekreativci, ali i profesionalni sportaši trebali težiti – izjavila je jedna od volonterki.

Lana Gojak otkrila što ju je nerviralo u mladosti: 'Muka se pretvorila u gušt'

1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije