Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMAJNA - TURISTIČKA PATROLA

Ime je dobila po suncu koje se promalja, a 2022. imat će i novi hotel

Promajna: Turisticka patrola Vecernjeg lista
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/6
12.07.2021.
u 08:44

Gosti imaju sve: kuhinju, sobu s balkonom, internet, parkiralište, a ne žele ostati ako je cijena viša od 20 eura po osobi, kažu vlasnici apartmana

Promajna je, kažu, najljepša u zoru. I ime je dobila po izlasku sunca koje “promalja”. Debelo smo zakasnili na taj događaj. Sunce je već pržilo kada smo se s Jadranske magistrale tri kilometra iza Brela automobilom spuštali u nekoć ribarsko mjesto, a danas oazu za odmor s bezbroj apartmana i bisernom plažom u samom središtu.

Čuju se slavenski jezici

Turisti su je već uredno popunili. Parkirališnih mjesta uz prometnicu iznad plaže nema ni za lijek. Zato su tu ponude privatnih parkirališta: sat 10 kuna, dan 50, računa nema. Muke vozača ne dijele turisti koji uživaju u debeloj hladovini koju im pruža šuma borova koja uokviruje plažu. Česi, Poljaci, Bosanci, Hercegovci, Slovaci, Slovenci... Uglavnom se čuju slavenski jezici. Cijene su kako gdje. Kugla sladoleda osam kuna, kava od osam pa sve do 13, pivo od 13 do 20. Na plaži se iznajmljuju suncobrani za 20 kn i ležaljke za 30. Tuš je dvije kune za 30 sekundi, a uporaba WC-a, kojih je na plaži šest muških i šest ženskih, tri je kune.

Milan Granić, predsjednik Mjesnog odbora Promajne, kaže da je 270 stanovnika stalno tu. Svi se bave turizmom. Promajna raspolaže s 560 ležajeva u privatnom smještaju, a ima i odmaralište s 350 ležajeva.

– Promajna je ukupnog kapaciteta gotovo tisuću ležajeva. Kada smo popunjeni, uz naših 270 stanovnika u Promajni imamo još tisuću ljudi. Ovogodišnja sezona dosad je za 30% bolja od prošlogodišnje, ali i za 30% lošija od 2019. – ocjenjuje Milan Granić, koji je i sam vlasnik apartmana. Promajna ima i hotel, ali je nažalost zatvoren. Ne zbog korone, već zbog privatnog spora. U mjestu su dvije samoposluge, dovoljno za mještane i turiste – tvrdi Milan Granić. Ima sedam restorana, također dovoljno, a kafića znatno više.

07.07.2021., Baska Voda - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice u naselju Promajna u opcini Baska Voda. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Ivan Granić vijećnik je u Općinskom vijeću Baške Vode, u koju spada i Promajna, te direktor svih plaža na području Baške Vode.

– U Promajni imamo možda najveću plažu na Makarskoj rivijeri. Ona nije toliko duga, iako se proteže kroz cijelo mjesto, koliko je duboka. Imate širinu sigurno 50 metara i duboku hladovinu od borove šume. Idealno za djecu i mlade obitelji. Napravili smo i igrališta te uredili park. Svake godine je nasipamo, po stotine kamiona šljunka bacimo. Trenutačno Promajnu čiste tri čistača plaže, a imamo i pometača – govori Ivan Granić.

Plavi cvijet osvojili 2005.

Puno pažnje polažu na čistoću mjesta. Vikendom, kada je gostiju najaviše jer dolaze jednodnevni kupači i izletnici, tri puta dnevno odvozi se smeće. Barem jednom do dva puta tjedno mjesno vatrogasno društvo pere sve ulice. Još 2005. osvojili su Plavi cvijet, nagradu za najuređenije turističko mjesto.

Najbliža ambulanta je u tri kilometra udaljenoj Baškoj Vodi, gdje imaju i Hitnu medicinsku pomoć s ambulantnim vozilom te ljekarnu.

Sezona je počela dobro. Prvi gosti došli su sredinom lipnja, a upita i rezervacija ima do 15. rujna.

– Ja imam kuću s 10 apartmana, nije to lako napuniti. Imam uglavnom stare goste koji desetljećima dolaze – govori Milan Granić, čiji su apartmani u središtu mjesta, nekoliko koraka od plaže.

– Idući tjedan očekujemo da bi se popunjenost mogla podići, sudeći prema rezervacijama – kaže Ivan Granić, koji također iznajmljuje apartmane.

Njih dvojica kažu nam da cijene smještaja nikad nisu bile niže.

– Gosti kod mene imaju sve: kuhinju, sobu s balkonom, TV, internet, parking, a ne žele ostati ako je cijena viša od 20 eura po osobi – žali se Milan Granić.

– Ljudi ima, ali malo tko kupuje, promet je nikakav – žali nam se prodavačica ručno rađenih suvenira koja sa svojom robom obilazi plažu.

Međutim, struktura gostiju u Promajni idućih će se godina promijeniti. U pripremi je izgradnja lučice nautičkog turizma sa 180 vezova. Planovi su gotovi, čeka se koncesija. Uz domaće brodice, dio će biti komercijalan pa je pred Promajnom novo razdoblje kada u nju počnu uplovljavati nautičari. Iduće godine otvorit će se jedan manji aparthotel, 2023. godine još jedan. U planu je i uređenje plaže prema zapadu i gradnja parkirališta.

Ukupna ocjena

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10
Čistoća i urednost mjesta 10
Plaže 9
Raznolikost smještaja 7
Kvaliteta ugostiteljske ponude 9
Sadržaji za djecu 9
Kulturni sadržaji 7
Opskrbljenost 8
Autohtonost 9
Opći dojam 9
UKUPNA OCJENA: 87

Plaže

1. SREDIŠTEM MJESTA PROTEŽE SE DUGA, BIJELA ŠLJUNČANA PLAŽA OPREMLJENA SVIM SADRŽAJIMA

2. BRATUŠ I KRVAVICA DIVNE SU PLAŽE ISTOČNO OD PROMAJNE

3. DO NIKOLINE U BAŠKOJ VODI, JEDNE OD NAJLJEPŠIH SVJETSKIH PLAŽA, VODI ŠETNICA UZ MORE

Baška Voda: Pobjednik Večernjakove patrole 2020. godine

Baška Voda, u čijem sastavu je Promajna, aktualni je šampion Turističke patrole Večernjeg lista, odnosno pobjednik teške, koronom obilježene 2020. godine.

Imali su izvrsnu sezonu koju su dočekali s novim plažama i novim šetnicama i palmama na rivi. Plaže, među kojima je i njihova proslavljena Nikolina, koja je proglašena među deset najljepših u Europi, sustavno uređuju i proširuju. Cijela Baška Voda okružena je šljunčanim plažama. Sve su opremljene tuševima, kabinama i svim ostalim plažnim sadržajima.

Smještajni kapaciteti su im veliki, mogu se pohvaliti nizom hotela, ali i velikim brojem apartmana i kuća za odmor. Ugostiteljska ponuda i u Baškoj Vodi izvrsna je, restorani, pizzerije, fast foodovi i kafići na svakom su koraku.

Biokovo, koje uzvisuje sva mjesta Makarske rivijere, mamac je i za avanturiste, planinare i bicikliste, a posljednjih je godina sagrađen niz biciklističkih staza, dok se planinarske proširuju i uređuju. Najveća atrakcija svakako je Nebeska šetnica, vidikovac sa staklenim dnom na visini od 1220 metara nad morem, otvoren prošle godine, koji je udaljen manje od pola sata vožnje.

Najveći iskorak Baška Voda napravila je u nautičkom turizmu. Proširili su luku, dobili su nove vezove, uredili su parkiralište i podignuli standard ponude. Popunjenost im je maksimalna, što je i razlog izgradnje nove luke na području Promajne.

POREDAK

1. DRVENIK 97
2. LOVIŠTE 91
3. PROMAJNA 87
4. BLACE 85
5. MOLUNAT 85
6. TRSTENO 81
7. BETINA 00
8. BRODARICA 00
9. BRSEČ 00
10. DRAGE 00
11. DUĆE 00
12. GREBAŠTICA 00
13. IČIĆI 00
14. KLIMNO 00
15. LIŽNJAN 00
16. MARČANA 00
17. NOVIGRAD 00
18. PISAK 00
19. RAŽANJ 00
20. SAVUDRIJA 00
21. SEGET VRANJICA 00
22. SELCE 00
23. SENJ 00
24. SRIMA 00
25. STARIGRAD 00
26. SUKOŠAN 00
27. SVETA MARINA 00
28. VABRIGA 00
29. ZATON 00

Ključne riječi

Komentara 6

MT
makan tahi
08:51 12.07.2021.

a ne po propuhu-promaja?

Avatar prahrvat
prahrvat
10:34 12.07.2021.

dobila je ime po promaji (propuhu), a ta naslovna uopće nije slika promajne

KR
Krud
13:12 12.07.2021.

"Domoljubima" se nikako ne sviđa činjenica da je mjesto ime dobilo po promaji, propuhu, pa izmišljaju porijeklo istoga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije