Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro ih proučite

7 stvari koje će vam nokti otkriti o vašem zdravlju

nokti
Foto: Shutterstock
1/3
26.05.2014.
u 08:22

Sve manje žena danas ima prirodne nokte, odnosno vidi ih u prirodnom stanju bez raznih premaza. A upravo to je bitno ako želite naučiti nešto o svom zdravlju. Muškarci su ovdje u prednosti.

Vjerojatno provodite dosta vremena uređujući nokte.

Morate ih polirati, podrezati, oblikovati, nalakirati i sl. Sve manje žena danas ima prirodne nokte, odnosno vidi ih u prirodnom stanju bez raznih premaza. A upravo to je bitno ako želite naučiti nešto o svom zdravlju.

Nokti će nam otkriti dosta toga o našem zdravlju, Na njima se mogu naći pruge, mrlje, bijele točkice...Liječnici preporučuju da neko vrijeme dozvolite svojim noktima da budu bez manikure kako biste mogli vidjeti u kakvom su stanju vaši nokti i što "vam poručuju". O kkavim se zdravstvenim problemima može raditi otkrila je Shilpi Aganval, liječnica opće medicine i integrativne i holističke medicine u Los Angelesu.

Blijedi nokti

Ako su vaši nokti blijedi, pomalo sablasno bijeli, možda imate anemiju. Morate organizmu osigurati veće količine željeza. Jedite više lisnatog zelenog povrća koje obiluje željezom. Blijedi nokti mogu biti pokazatelj i početnog stadija dijabetesa ili problema s jetrom.

Žuti nokti

Žuti nokti ne smao da ne izgledaju lijepo nego ukazauju da postoji određeni zdravstveni problem. Zadebljani nokti sa žućkastim tonom karakteristični su za gljivične infekcije koja često prekrije cijelu površinu nokta, tvrdi Shilpi Aganval. Dodaje da nema lokalne pomoći ako je infekcija u korijenu nokta ili ispod pa će liječnik morati prepisati oralne medikamente.

Foto: pixabay

Crne linije

Crne ili tamne trake na noktima nikada se ne smiju ignorirati. To može biti znak opasnog melanoma, a rano otkrivanje i liječenje jako je bitno u borbi protiv te bolesti.

Mala rupičasta udubljenja

Mala točkasta udubljenja na noktima često su povezana sa psorijazom. To je upala koja dovodi do ljuskanja kože ili crvenih mrlja po cijelom tijelu. Obratite se liječniku ako uočite takve promjene na noktima.

Krhki i tanki nokti koji se listaju

Ako su vaši nokti često tanki i listaju se, pucaju lagano... Možda imate problema sa štitnjačom, tvrdi Agarwal. Poremećaj hormona štitnjače uzrokovat će odvjanje noktiju.

Bijele linije po noktima

Bijela boja na noktima dobra je samo kada nokat nalakirate u tu nijansu. U suprotnom, pokazatelj je nekih zdravstvenih problema. Bijele horizontalne linije koje se protežu kroz cijele nokte, a pojavljuju se na više od jednog nokta mogu ukazivati na probleme bolesti bubrega, poremećaja rada jetre ili nedostatka proteina ili drugih drugih hranjivih tvari, kaže dr. Aganval.

Plavičasti nokti

Kada netko poplavi u licu jasno vam je da mu nedostaje zraka. Ista stvar je s noktima. Poplavit će ako im nedostaje kisika, a to se može dogoditi zbog bolesti dišnog sustava ili Raynaudove bolesti, rijetke bolesti krvnih žila. Neki imaju sporiju cirkulaciju krvi, posebice kada su izloženi nižim temperaturama. Kako biste zaista otkrtili u čemu je problem posjetite svog liječnika koji će dati točnu dijagnozu i odrediti način liječenja.

>>Riješite se ispucalih zanoktica i suhe kože. Evo kako možete imati savršene nokte

>>Njegovane ruke i nokti najpoželjniji su modni dodatak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije