Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovakav sevdah još niste čuli:

Zrinka Posavec u Lisinskom predstavlja «Sevdah i Panoniku»

Zrinka Posavec
Foto: PR FOTO
1/4
14.01.2016.
u 10:09

Putevi sevdaha mlade pjevačice

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će 4. veljače 2016. godine u 20 sati Sevdah i Panoniku, romantični koncert uspješne akademske glazbenice Zrinke Posavec, koja u svom osobitom glazbenom izričaju spaja tradicionalne zvukove sevdaha sa suvremenim glazbenim stilovima i žanrovima. Uz Zrinku Posavec i bend koji čine Filip Novosel, Zvjezdan Ružić, Tihomir Hojsak, Borna Šercar – nastupit će i posebna gošća, Zrinkina sestra - pjevačica i glumica Maja Posavec te saksofonist Vojkan Jocić i klarinetist Bruno Philipp).

Svoj pjevački put Zrinka Posavec gradila je polako, počevši od folklora, potom kroz klasično obrazovanje i dva fakultetska studija, da bi na koncu našla potpuno svoj novi pravac. Naime, 2013. godine započela je s umjetničkim ciklusom i glazbenim istraživačkim projektom s fokusom na sevdah te na taj način ostvarila svoju dugogodišnju želju da na urbani način izvede specifičnu tradicijsku glazbu. U realizaciji projekta od početka surađuje gitarist Ambrozije Puškarić, a potom se uključio i kontrabasist Tihomir Hojsak, obojica akademski obrazovani glazbenici.

«Zrinkin sevdah je intiman, dubok i snažan izričaj njenih emocija koje svojim glasom izvrsnom lakoćom pretače u različita muzička stanja čineći tako spoj njenog osobnog glazbenog izričaja i vrlo duboke i karakteristične tradicijske urbane glazbe kao što je sevdah. Profesorica je pjevanja u glazbenoj školi, a nekoliko godina je vodila više kulturno-umjetničkih glazbenih ansambla, od kojih možemo istaknuti proslavljene Zwizde, kažu njeni suradnici.

Uz sevdah, Zrinka Posavec će s pratećim bendom izvoditi i panoniku, o kojoj ističe: «Panonika je projekt koji sam osmislila kao pandan bosansko-hercegovačkoj urbanoj glazbi. Panonika su starogradske pjesme koje su se pjevale u Vojvodini i Panonskoj Hrvatskoj.»

Ususret koncertu, krajem siječnja izlazi i prvi album Zrinke Posavec pod nazivom Pantomima u izdanju MAST produkcije iz Zagreba. Aranžmane potpisuju Tihomir Hojsak i Filip Novosel, a sudjelovali su Zvjezdan Ružić, Borna Šercar i Vojkan Jocić. Na CDu će se naći obrade svima poznatih sevdalinki poput U Stambolu na Bosforu, Moj dilbere, Stade se cvijeće rosom kititi i starogradskih pjesama Na te mislim, Fijaker stari itd.

Prvi video spot snimljen je za pjesmu O jesenske duge noći. Spot je sniman u Slavoniji - u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku te u gustoj slavonskoj šumi. Autori spota su Josip Grizbaher i Tomislav Šilovinac.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na www.lisinski.hr.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije