Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Za svjetski dan AIDS-a prekrit će muzej HIV pozitivnom krvlju homoseksualaca

Umjetnik Jordan Eagles na zidove muzeja Andyja Warhola u Pittsburghu će projicirati krv 59 homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih HIV pozitivnih muškaraca u umjetničkoj akciji za svjetski dan AIDS-a.
28. studenoga 2019. u 12:58 3 komentara 440 prikaza
Foto: Jordan Eagles

Za svjetski dan AIDS-a, koji se obilježava 1. prosinca, umjetnik Jordan Eagles na zidove muzeja Andyja Warhola na zidove će projicirati krv 59 homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih HIV pozitivnih muškaraca. Eagles u svom umjetničkom radu često koristi HIV pozitivnu krv kako bi skinuo stigmu s te bolesti te ukazao na problematiku darivanja krvi koje je još uvijek zabranjeno homoseksualcima, no svi sakupljeni uzorci dolaze od muškaraca koji se trenutno liječe antiviralnim lijekovima te je virus u njihovoj krvi nemjerljiv, a oni nisu zarazni. 

drske pljačke Top 10 najluđih krađa umjetnina u povijesti

Krv će na zidove muzeja projicirati grafoskopski u sklopu svog umjetničkog ciklusa "Illumination", te će stvoriti dojam da su zidovi natopljeni krvlju. Njegova će instalacija u muzeju stajati samo jedan dan, a uključivat će i Eaglesovo djelo "Vinci", u kojem je krvlju rekreirao poznatu da Vincijevu sliku "Salvator Mundi". Ta je slika na nedavnoj aukciji postigla cijenu od čak 450 milijuna dolara i time postala najskuplja slika ikada prodana, a Eagles se svojim radom pita jednostavno pitanje: jesmo li taj novac mogli bolje utrošiti za napredak medicine? 

Izložba u Galeriji Siva Strastveno iskazivanje ljubavi na način kako to rade Latvijci
Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva