Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba u Galeriji Siva

Strastveno iskazivanje ljubavi na način kako to rade Latvijci

28.11.2019.
u 11:22

Izložbom “(Is)tražiti ljubav” latvijska umjetnica Annemarija Gulba bilježi širok raspon intimnih trenutaka svojih prijatelja i poznanika, od suptilnih, prijateljskih razmjena nježnosti do strastvenog ljubljenja parova, nastojeći prikazati dvije suprotne strane popularne koncepcije ljubavi

Festivalsku off godinu, Organ Vida će zaključiti izložbom “(Is)tražiti ljubav” latvijske umjetnice Annemarije Gulbe.

Otvorenje izložbe održat će se u subotu, 30. studenog u 19.00 sati u Galeriji Siva, a kustosica izložbe je Barbara Gregov.

U seriji fotografija „(Is)tražiti ljubav“, Annemarija Gulbe dokumentira niz intimnih i ljubavnih situacija, a pritom pokušava doći do vlastitoga shvaćanja i definicije ljubavi.

Već naslov izložbe upućuje na to da se umjetnica podjednako bavi istraživanjem i traganjem za ljubavi. Traganje je doslovno, odnosi se na autoričinu potragu za različitim ljubavnim situacijama, najčešće na kućnim tulumima. Gulbe bilježi širok raspon intimnih trenutaka svojih prijatelja i poznanika, od suptilnih, prijateljskih razmjena nježnosti do strastvenog ljubljenja parova, nastojeći prikazati dvije suprotne strane popularne koncepcije ljubavi – ljubav kao stvaran osjećaj koji svojom silinom zaljubljene na neki način izdvaja iz materijalne stvarnosti, ali i ljubav kao romantiziran, neostvariv ideal.

Istraživanje ljubavi očituje se pak u autoričinoj intenciji da prikazane situacije poopći, a svoj rad poveže sa širim društvenim kontekstom. Osim što prostor izložbe ispunjava sintetičkim mirisom feromona, podcrtavajući tako fizički aspekt privlačnosti, umjetnica kao jedan od dominantnih motiva serije odabire nago ljudsko tijelo. Poseban naglasak pritom stavlja na razračunavanje s praksama discipliniranja djevojačkog tijela te manipulacije njegovim vizualnim reprezentacijama.

Fotografije Annemarije Gulbe u pravi nas mah privlače zato što iskustvo mladenačke zaljubljenosti prikazuju direktno – u svoj njegovoj surovosti i ranjivosti – dok nas istodobno navode da ljubav sagledamo mimo razdoblja sazrijevanja, kao iskustvo koje vrijedi iznova tražiti i istraživati.

Annemarija Gulbe (1997.) latvijska je vizualna umjetnica. Trenutačno studira vizualne komunikacije na Latvijskoj umjetničkoj akademiji. Završila je školu fotografije u sklopu platforme ISSP, a usto je sudjelovala u ISSP-ovim ljetnim školama i usavršavala se u području fotografije u sklopu masterclassa Andrejsa Grantsa u Rigi. Osvojila je glavnu nagradu na festivalu Biennale Jeune Création européenne (2019. – 2021.) u francuskome Montrougeu, kao i latvijsku nagradu FK Prize za 2018. godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije