Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Mentalni sklop

Punk opservacije Marka Vojnovića na temelju Meandra slavnog Knifera

Marko Vojnic, Black Flag, polaziste za izlozbu u ciklusu Mentalni sklop - Sljedbenik-mentor, gdje je njegov par Julije Knifer i njegovi Meandri, Galerija Kranjcar 03.2015.
Galerija Kranjčar
27.03.2015.
u 15:02

Druga izložba iz ciklusa koji mentalno povezuje raznorodne umjetnike i medije uspoređuje Julija Knifera i Marka Vojnića

Vidjeti Meandre Julija Knifera i s njima mentalno povezane radove akademskog slikara Marka Vojnića poseban je likovni doživljaj, ali i enigma za ljubitelje umjetnosti izazvane novim programom zagrebačke Galerije Kranjčar "Mentalni sklop, mentor-sljedbenik". U njemu se povezuju parovi umjetnika i umjetnosti koje izazivaju jedna drugu, naslanjaju se jedna na drugu ili je riječ o umjetnički autonomnoj adoraciji!

Vojnić je 2012. stao pred zid s četiri oslikana i u crno obojena pravokutnika, dakle pred punkersku zastavu! Podvukao je to i majicom na kojoj je otisnuta ta punkerska zastava kao amblem američkog hardcore punk banda Black Flag iz 80-ih. Raširenih ruku pokazuje nam majicu kao sliku, jer i stoji ispred geometrijske zidne slike te zastave koja za njega predstavlja Kniferov Meandar, a za dizajnera zastave, basista Black Flaga Pettibona, stiliziran bar-kod kao znak otpora prema konzumerizmu.

Vojnić nije Kniferov đak, ali je blisko povezan s Kniferovim jezerom ideja sapetih jednim znakom. U Galeriji Kranjčar nižu se Vojnićeve likovne opservacije temeljene na razumijevanju Kniferova Meandra. Kustos Mladen Lučić vidi ih i kao likovni miks punka i kontemplacije u kojoj se promišlja o vlastitoj osobnosti kao jedinoj snazi sposobnoj oduprijeti se korporacijskim pritiscima.

>> ‘Knifer je zadovoljno gledao s onog svijeta’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije