Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDBOŽIĆNA AUKCIJA

Za tri Bukovčeva platna plaćeno 83.000 eura

Vlaho Bukovac
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
23.12.2017.
u 22:01

Od 125 ponuđenih lotova prodano je 37 što iznosi oko 30 posto umjetnina i više je nego na bilo kojoj dosadašnjoj aukciji u regiji

I treća dvoranska aukcija privatnog Art salona Zagreb koji se ugodno smjestio u prostor nekadašnje Meštrovićeve galerije u Ilici nedaleko od Cvjetnog trga bila je uspješna. Prodano je tridesetak posto umjetnina, a najvišu cijenu, čak 58.000 eura izborila je više nego atraktivna slika Vlaha Bukovca “Fantasie” iz njegove pariške faze. Riječ je o jednoj od tri postojeće verzije ove slike koja je potpisana poznatim Bukovčevim pseudonimom Paul Andrez. Od početne cijene od 48.000 eura stiglo se do 58.000 eura uz pomoć telefonskih ponuda iako su se slike mogle kupovati i iz same dvorane, putem interneta i pisanih ponuda.

Kraljević ostao bez kupca

Od pet Bukovčevih djela koja su ponuđena na aukciji prodani su i ulje na kartonu “Zavist ubija pravednost” po cijeni od 15.000 eura te “Koketa” za 10.000 eura. Kupca nisu našli odlični slikarovi portreti iz praške faze, i to portret Bukovčeva nećaka Emanuela Lesića čija je početna cijena bila 20.000 eura te ljupki portret “Djevojke” s početnom cijenom od 25.000 eura. Te slike sada idu u postaukcijsku prodaju koja će potrajati mjesec dana.

Za 15.000 eura prodana je i slika “Smeđi plod” Ordana Petlevskog čije se slike rijetko nalaze u prodaji. Po novčanom iznosu slijedi je “Čovjek uz jezero” Oskara Hermana koji je uz nadmetanje ostvario 11.100 eura.

Za 9000 eura prodan je rad atribuiran Guercinu “Lot i njegove kćeri” koji je svojedobno bio dio kolekcije glumca i redatelja Tita Strozzija, a zatim i skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula (čija je majka bila operna pjevačica Maja Strozzi-Pečić).

Za 8500 eura prodano je ulje “Jugo” Mencija Clementa Crnčića, a kupca ipak nije našla najskuplja slika na predbožićnoj aukciji, ulje “Slikareva soba u Požegi” slavnog hrvatskog slikara Miroslava Kraljevića.

Nadmetanje za Knifera

Interes kupaca nisu izazvali Ivo Režek, Vilko Šeferov (sa slikom “Berba u Oklaju” najvećih dimenzija na aukciji), Jerolim Miše, Milivoj Uzelac (uz Bukovca apsolutno najzastupljeniji umjetnik na aukciji), Mladen Veža, Omer Mujadžić, Ante Kaštelančić, Zlatko Bourek, Boris Bućan...

Pažnju ljubitelja umjetnosti nije izazvalo ulje na platnu Vlade Kristla “Bez naziva” s početnom cijenom od 4000 eura, ali je zato u reprezentativnom nadmetanju prodana grafička mapa Julija Knifera “Julije Knifer - umjetnik za sva vremena” koja je od početne cijene od 2400 eura doskočila do 4300 eura.

Veći interes nisu izazvale skulpture, prodan je samo Torzo Antuna Augustinčića po cijeni od 4500 eura, a bez kupca su ostala djela Milene Lah, Ivana Kožarića, Slavomira Drinkovića, Josipa Diminića. Bez kupca je ostalo i ulje Zvonimira Mihanovića “Pučina” s početnom cijenom od 39.000 eura, ali je prodana “Zima” Ede Murtića za 3600 eura.

Vlaho Bukovac
1/5

Izbor fotografija cijenjenih hrvatskih umjetnika kao što su to Josip Klarica, Ivan Posavec, Mio Vesović i Darko Bavoljak također nisu naišle na interes aukcijske publike.

No zato je bilo nadmetanja za terakote Pabla Picassa od kojih je najvišu cijenu postigla “Golubica na svjetlarniku” prodana za 7000 eura. Picassov “Vrč s ručkom” prodan je po cijeni od 4500 eura, a “Višebojno lice” od početne cijene od 2000 doseglo je cijenu od 3000 eura.

“Iznimno smo zadovoljni prodajom koja je realizirana na aukciji. Od 125 ponuđenih lotova prodano je njih 37, što čini oko 30 posto, znatno više nego na bilo kojoj dosadašnjoj aukciji u regiji. Od danas pa do kraja siječnja 2018. traje postaukcijska prodaja, od koje također očekujemo solidne rezultate. Ponovo su se Bukovčevi radovi pokazali uzdanicom: “Fantasie” je postigla cijenu od 58.000 eura. To je tzv. hammer price na koji još ide 20 posto provizije aukcijske kuće, a na proviziju 25 posto PDV-a. Prodane su sve tri Picassove terakote, za koje je interes bio najveći. Za njih se aukcioniralo telefonski i internetski, a sve su završile na istoj adresi, u L.A.-u u Kaliforniji. I mi smo ovom aukcijom velikim dijelom ušli u virtualnu stvarnost: 12 lotova prodano je internetski, preko web-stranice Invaluable – veli Vlado Mužar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije