Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
max von sydow

Umro legendarni glumac, svećenik iz 'Egzorcista' i čovjek koji je igrao šah sa Smrti

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
09.03.2020.
u 13:24

Max von Sydow, glumac najpoznatiji po ulogama u "Egzorcistu", "Sedmom pečatu" i "Igri prijestolja" preminuo je u 90. godini.

Glumac Max von Sydow preminuo je u 90. godini. Najpoznatiji bio je po svojim ulogama u filmovima "Egzorcist" i "Ratovi zvijezda: Sila se budi", a glumio je i tajanstvenog "trookog gavrana" u TV seriji "Igra prijestolja".  

Vijest o njegovoj smrti objavila je njegova supruga, filmska producentica Catherine von Sydow, za koju se oženio 1997. godine.  

- Slomljenog srca i prožeti beskrajnom tugom javljamo vijest o odlasku Maxa von Sydowa - izjavila je. 

Bio je nominiran je za dva Zlatna globusa, za Oscara u kategoriji najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu "Pele osvajač" iz 1987. i  Oscara za najboljeg sporednog glumca filmu "Jako glasno i nevjerojatno blizu".

Sydow, rođen 1929. u Švedskoj kao Carl Adolf von Sydow, glumio je u čak 130 filmova. Ostat će zapamćen i po radu sa slavnim redateljem Ingmarom Bergmanom, s kojim je surađivao na 11 ostvarenja. U najpoznatijem od njih, "Sedmom pečatu", odvija se i kultna scena koja ga je proslavila - kada njegov lik igra šah sa Smrti. Poznat je i po ulogama u akcijskim blockbusterima 80-ih, poput "Flasha Gordona", "Konana Barbarina", a s Davidom Lynchem surađivao je na filmu "Dina" iz 1984. 

Komentara 3

IS
Istina100
14:07 09.03.2020.

Izgubio ovaj put šahovsku partiju...!! Genije od glumca i viši od toga !!

Avatar jeremija1
jeremija1
18:08 09.03.2020.

Utjelovljenje glume. Nema dalje. Počival u miru

MA
mare0801
21:33 09.03.2020.

Veliki, veliki glumac, ako će ga mladi i poznavati samo po "Trookom gavranu", iz "Game of thrones", i to je nešto. Možda ga neki "ugugla" pa dođe i do Bergmana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije