Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacija u Varšavi

Ulaskom u finale Chopina Aljoša Jurinić već se upisao u povijest hrvatskog pijanizma

aljoša jurinić
Foto: Wojciech Grzędziński/NIFC
20.10.2015.
u 16:52

Pobjednici će se znati večeras, 20. listopada, nakon što svoj program uz Varšavsku filharmoniju odsvira svih desetoro finalista

Međunarodno pijanističko natjecanje Frederik Chopin najvažnija je natjecateljska arena, odnosno bolje je reći pozornica, u čitavom glazbeničkom svijetu. Održava se od 1927., od 1955. svakih pet godina, a među njegovim pobjednicima u povijesti većina su poslije postali pijanističke legende, uz jednog koji je to postao upravo zato što nije pobijedio.

Slučaj Ive Pogorelića iz 1980. jedna je od najuzbudljivijih i najprepričavanijih priča iz povijesti natjecanja. Martha Argerich tada je iz protesta napustila žiri koji jugoslavenskog pijanista nije propustio u finale, a studenti kojima je Pogorelić preko noći postao idol njegove su koncerte pretvorili u demonstracije.

Naposljetku, natjecanje je važno i veliko zato što je teško koliko i Chopinov opus za klavir i zato što svakih pet godina privlači stotine najboljih, najnadarenijih i najambicioznijih pijanista iz čitavog svijeta u dobi od 17 do 30 godina. Većina njih sanja upravo o pobjedi u Varšavi, na najvećem, najvažnijem i najslavnijem glazbenom natjecanju na svijetu.

Jedan od njih je Zagrepčanin Aljoša Jurinić koji je u Varšavi došao dalje od bilo kojeg hrvatskog pijanista u povijesti: u finale, među desetoro najboljih. Povijest je ispisao već i samim plasmanom u završnicu, po drugi put. Jurinić, rođen 1989., već je 2010. prošao selekciju videoprijava, bio pozvan na prednatjecanje i plasirao se te nastupio u prvom krugu završnice.

Ove je godine sve prošao ispočetka, pokazujući hrabrost i samouvjerenost bez kakve se nema što tražiti na pozornici u Varšavi. U travnju je bio na prednatjecanju među 160 pijanista. Odabran je da nastupi u prvom krugu među njih 80, odnosno 78 koliko ih je stiglo u Varšavu. U drugom krugu bilo ih je 40, veliki uspjeh na tragu nastupa Ive Pogorelića 1980. i Kemala Gekića 1985. bio je već i Jurinićev plasman u treći krug među najboljih 20, a ulazak u veliko finale prava je senzacija.

Jurinić je svoje već odradio. Sav svoj i Chopinov, suvereno je odsvirao Koncert za klavir i orkestar u e-molu uživajući u glazbi skupa s Varšavskom filharmonijom pod ravnanjem maestra Jaceka Kaspszyka i publikom koja ga je nagradila ovacijama. Čitavo natjecanje izravno se prenosi i na Internetu.

Jurinićevih konkurenti su iz Poljske, Litve, Južne Koreje, Japana, Rusije te dvoje iz SAD-a i dvojica iz Kanade. To više nije natjecanje, to je velika svečanost Chopinove glazbe i talenta. Ipak, s ponosom i uzbuđenjem čekamo utorak navečer i proglašenje pobjednika.

Ključne riječi

Komentara 5

DF
dora.fratric
17:50 20.10.2015.

Napokon!!!!! Prva vijest o tome u hrvatskim medijima!!!!! Nigdje drugdje ni slova o ovom fenomenalnom uspjehu.

B7
b7
08:27 21.10.2015.

Bilo bi lijepo i saznati tko je pedagog tog talentiranog mladića !? čestitke , nije ni važno pobijediti , to je u umjetnosti smiješno , hvala da ste nas obavijestili o nečemu zbilja bitnom , to nas izdvaja od svakodnevnice pune gadosti .

SL
slavicanemet
21:32 21.10.2015.

Od srca čestitam ovom divnom umjetniku! Teško je pronaći dobru usporedbu za ovakav izvanredan uspjeh, no ovo je i više nego prikladna potvrda da su "naši Stančići" najprije nedovoljno kompetentan žiri, ali i s očitom željom da se ignorira uspjeh ovakvih veličina na domaćem terenu. Želim mu dugu i divnu karijeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije