Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrt diskografije

Sve što sam u životu radio stalo je u sedam šarenih centimetara!

pipsi
arhiva
05.05.2010.
u 19:02

“Sve moje je na ovom USB-u, a sutra će ga netko od vas staviti na Rapidshare”, rekao je Dubravko Ivaniš Ripper.

Svakome tko je bar jednom otišao na The Pirate Bay ili Rapidshare, svakome tko svoj iPod ne puni izravno s originalnih, pošteno plaćenih CD-a, jasno je da diskografska industrija umire.

Presnimavanje kaseta kakvim smo se nekad bavili internet je podigao na puno veću, za diskografe opasniju razinu - njihova se glazba nekontrolirano širi brže nego ikad prije. Dovoljno je da jedna osoba nabavi album i uskoro će biti dostupan milijunima. (Pre)skupe CD-e kupuju još samo luđaci.

Milijunske tužbe

U takvom, informatički naprednom svijetu, glazbenici se grčevito bore za opstanak - neki, poput Metallice, milijunskim tužbama protiv klinaca koji su s interneta skidali njihove pjesme, a drugi se “pridružuju neprijatelju” i sami objavljuju svoju glazbu online, a hrane se zaradom od koncerata. Naši Pips, Chips i Videoclips jučer su u Zagrebu predstavili nešto sasvim novo - autorski USB-stick, memorijski ključić s kompletnom diskografijom benda (uključujući i odavno nedostupni Shimpoo Pimpoo), raritetnim fotkama, demo-snimkama, videima, pa čak i službenom biografijom u formatu .pdf knjige.

Svi će ispasti budale

– Da, diskografija je mrtva. Svi to znaju. Vrijeme je da se i naglas izgovori. Ako želiš ostati vidljiv, i uz to po mogućnosti diskografski aktivan, možeš samo smišljati ludosti poput ove. Pretpostavljam da će USB kupiti ljudi koji cijene naš rad, pa im je fora imati autorski suvenir benda. Vjerojatno će skinuti sadržaj na svoj hard disk, a USB će koristiti za neke druge svrhe – objašnjava nam rezignirani Ripper. Svjestan je, kaže, da ovo nije forma koja će zamijeniti CD zato što je USB u startu mnogo skuplji i ne može biti konkurentan na tržištu.

– Oko cijene od 149 kuna pregovarali smo četiri mjeseca, u početku je bila dvostruko veća. Ali to i tako nije bitno jer će sve što je na ovom sticku, moj čitav život koji stane u sedam centimetara, za nekoliko dana netko od vas staviti na internet i bit će besplatno. A svi koji su ga kupili ispast će budale - realan je Ripper.

Ako se svih 500 primjeraka USB-a rasproda, ne namjerava tiskati novi. Ovo je bila tek mala ekstravagancija, zgodna caka kojom nas podsjeća na trend o kojem izdavači ne vole govoriti. Jer pokapamo ih svaki put kad kliknemo “download”.

Ključne riječi

Komentara 5

TY
Tyrael
19:18 05.05.2010.

Ja ću ga kupit... budala ili ne. Imam i 3 originalna albuma. No ne znam više di su :) Molim u petak u KC više pjesama s prva 4 albuma :)

FC
fcod
09:46 06.05.2010.

Svaka čast! Dobra ideja! A istina je uvijek negdje u sredini. Gušt mi je na polici vidjeti mojih 100tinjak originalnih CDa (koji uključuju i SimpoPimpoo i FredAstair) i 50tak vinila, a još veći odabrati kojeg u nedjelju popodne, leć i poslušat original. Skupljam ih preko 20 godina Ipak, najvišem slušam mjuzu u autu ili s kompa dok radim, a sva ta mjuza je piratski skinuta. I smatram da bi bilo licemjerno da me itko zbog toga tuži, jer gdje bih došao kad bih legalno kupio baš svu mjuzu koja mi se sviđa, a ipak, nije da ne kupim tu i tamo koji original. Za utjehu onim izvođačima čije piratske snimke imam, mislim da od svakog imam i bar jedan original CD i nikad se nisam bavio presnimavanjem za lovu

SP
spec
10:33 06.05.2010.

Dubravko Ivanis i Pips Chip i Video Clips se ne moraju bojati da cu ih ja skidati sa Rapidshare ili Pirate Bay-a, mislim ko su ti PCIV Clips uopce? Hrvatska muzika (cak i rock) me osobno uopce ne zanima jerr je to sve jako daleko od nekog iole prihvatljivog nivoa. Raritetne fotke Pipsa? Haha,mozes misliti, gorim od zelje da se docepam raritetnih fotki Dubravka Ivanisa i njegovog benda haha. Poslije cu ih isprintati i okaciti na zid uz Jimmy Hendrixa i Janis Joplin. Haha. Nevezano za moje osobne stavove, covjek je u pravu, steta sto je tako, lijepo je imati original CD ali ko garantira da ono sto ste kupili u nekom nasem CD shopu za skupe novce je original CD? Danas se to sve da fino iskopirati na kompjuteru ukljucujuci i izradu CD omota da slici na original. Ja osobno sam frendu iz zajebancije izradio par CD-a klasicne muzike preko Nero Cover Designera ,iskopirao i isprintao omote na Glossy glatkom papiru,izrezao skarama, otvorio unutrasnjost praznog diska, umetnuo sve fino po mjeri, zalijepio i onaj okrugli omot sto ide na sam disk, sve fino ukomponirao i razlika se gotovo i ne moze primjetiti. No svakako im zelim da im potez uspije i zelim im dobru prodaju, svima njima sve najbolje da se razumijemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije