Naslovnica Kultura Kazalište

Srećko Horvat o Gavrilu Principu i što danas od njega možemo naučiti

Glumica Jelena Graovac tijekom večeri čitat će izbor iz antiratne poezije 20. stoljeća, od Brechta do poezije mladobosanaca, a potom slijedi poetska večer koju otvara izvedba Ivane Sajko, "To nismo mi, to je samo staklo".
08. kolovoza 2014. u 13:25 4 komentara 868 prikaza
Srećko Horvat
Foto: Luka Klun/24sata

Predavanje Srećka Horvata "Što je nama Gavrilo Princip danas?" i  poetski performans Ivane Sajko "To nismo mi, to je samo staklo" održat će se u subotu 9. kolovoza u 21 sat na Ljetnom kinu Velikog Brijuna. 

Srećko Horvat govorit će o tome što nam znači politički romantizam prošlog stoljeća, jesu li Gavrilo Princip i njegovi prijatelji iz Mlade Bosne bili nacionalisti ili anti-imperijalisti? I je li doista Principov pucanj 28. lipnja 1914. doveo do Prvog svjetskog rata? Te na kraju, što uopće možemo danas naučiti od Gavrila Principa i što nam on predstavlja? Sve su to pitanja na koja će, služeći se bogatom arhivskom građom i novim povijesnim uvidima, u svom provokativnom predavanju pokušat odgovoriti filozof Srećko Horvat.

 Glumica Jelena Graovac tijekom večeri čitat će izbor iz antiratne poezije 20. stoljeća, od Brechta do poezije mladobosanaca.

Nakon predavanja slijedi jedinstvena poetska večer koju otvara izvedba Ivane Sajko, "To nismo mi, to je samo staklo". 

>> Hoće li Drama HNK dobiti novu zgradu za četiri godine?

roštilj
NIKAD JEDNOSTAVNIJE
Prvi put roštiljate? Olakšajte si život s ovim priborom!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Piktor-
  Piktor-:

  Kruzok o teroristi Gavrilije Principu.

 • luena 01:

  Pa sto nije to njegovo predavanje odrzao u srbiji... mi znamo to je bio Gavrilo Princip ,zanima me samo tko ce mu na njegov simpozij doci...

 • Atanazije:

  Čak i Englezi pišu komentare neslaganja ispod njegovih antihrvatskih bljuvotina koje povremeno objavi u Guardianu. Nije mi jedino jasno zakaj sve to zlo privlače Brijuni i zakaj svi koji vole kolo šumadinsko i nakrivljenu šajkaču vole i hrvatske peneze... Taj ... prikaži još! sirotko izaziva poticaj na bljuvanje.