Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredna sjednica

Splitski teatar u kaosu, Čikeš se nije ispričao zbog pijančevanja

Ivica Čikeš (1)
Nino Strmotić/Pixsell
05.12.2012.
u 10:42

Radničko vijeće traži ispriku i razmatranje sudske odgovornosti Ivice Čikeša koji se mora prestati predstavljati v.d. ravnateljem splitske Opere

Kad to već nitko drugi nije učinio ni u svoje, ni u ime HNK Split, Radničko vijeće HNK Split osjeća potrebu za isprikom cjelokupnoj javnosti što smo umjesto svojim predstavama, repertoarom i programom rada u medijima neprestano i još uvijek prisutni kroničnom krizom upravljanja te pratećim skandalima, od kojih je i najnoviji medijski posve prekrio aktualnu dramsku premijeru znakovita naslova - “Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet“. Za takvo stanje u i oko kazališta uopće ne krivimo bilo čiju neutaživu medijsku glad za senzacijama, nego one koji su to stanje svojom upravljačkom neodgovornošću skrivili i još uvijek to čine: naime, “odgovorne“ službe grada Splita i Ministarstva kulture RH, stoji u priopćenju s izvanredne sjednice Radničkog vijeća HNK Split.

Podsjećaju da je HNK Split čak i bez v. d. uprave ostao 6. listopada 2012., da je novi intendant Tonči Bilić predstavljen s puna dva mjeseca zakašnjenja, a umjetničke će ravnatelje očito doznavati sve do kraja 2012. godine!

Repertoar HNK Split za studeni i prosinac kao odgovorna osoba nije potpisao nitko, kao ni dramsku premijeru koja upravo izlazi, niti je tome na konferenciji novog intendanta itko posvetio jednu jedinu riječ, otprilike kao da se ta premijera i sve druge predstave daju u nekom drugom kazalištu, a u HNK Split jedini su repertoar izbori intendanata i ostalih rukovodećih osoba.

– U vezi s incidentom koji se dogodio u kazališnom kafiću 30. studenoga 2012., Radničko vijeće još uvijek ne može vjerovati da nacionalni operni prvak Ivica Čikeš zaposlenicima HNK Split i cjelokupnoj javnosti nije ponudio nikakvu iskrenu i ozbiljnu ispriku, nego umjesto toga događaj pokušava minorizirati neduhovitim opaskama kako “ne živimo u Saudijskoj Arabiji da je konzumiranje alkohola zabranjeno“. Premda se u gradu Splitu, a ne manjka toga ni u državi, nedodirljivost privremenih moćnika i arogancija spram javnosti prakticira gotovo svakodnevno, pa i lanjski splitski snijeg najviše pamtimo po drskostima još uvijek vladajućeg bratskog tandema, ipak bismo se u ovom kontekstu radije prisjetili jednog pozitivnog presedana i to vezanog uz dogradonačelnika Juru Šundova. Taj je, naime, čovjek, u incidentu sličnome ovome Čikešovome svoje prijetnje studentima koji su pred Banovinom prije dvije godine izvodili umjetnički performans prvo pokušao opravdati njihovim potencijalnim “terorističkim“ činom i prikazati se “braniteljem“ Banovine, no već sutradan je shvatio da ga takva “interpretacija“ neće nikamo odvesti, pa se potom za učinjeno javno ispričao, obvezao se nadoknaditi eventualnu štetu koju je pričinio te dao obećanje da se to više nikad neće ponoviti. I, zamislite, održao je obećanje!

To je, dakle, početni minimum koji je prema javnosti ostao dužan Ivica Čikeš kao javna osoba. No da bi to mogao, prethodno će mu netko morati objasniti da se “operni prvaci ne bi trebali trijezniti u policijskim stanicama“. A ni operni ravnatelji također!

Ta isprika, naravno, ne isključuje razmatranje kako eventualne sudske odgovornosti gospodina Čikeša, tako ni njegove odgovornosti kao zaposlenika HNK Split temeljem koje podliježe odredbama Zakona o radu koje govore o “osobito teškim povredama obaveza iz radnog odnosa“. To je pak stvar nadležnih kazališnih službi i Intendanta. Ali, naravno, uz uvjet da se nacionalni operni prvak sa stalnim radnim odnosom u HNK Split prestane predstavljati kao v. d. ravnatelja Opere HNK Split – što on još uvijek čini čak i u dopisu Radničkom vijeću, premda on nije v. d. ravnatelj opere još od 6. listopada 2012. a pogotovo to nije od 30. studenoga 2012. tj. nakon razrješenja Duška Mucala kao v. d. intendanta, stoji u priopćenju koje je potpisao Vjeko Santrić, predsjednik Radničkog vijeća HNK Split.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije