Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Slavenki Drakulić nagrada Stefan Heym

Međunarodna nagrada Stefan Heym za 2020. godinu pripala je hrvatskoj književnici i novinarki Slavenki Drakulić te švedskom piscu i novinaru Richardu Swartzu.
19. prosinca 2019. u 12:11 1 komentara 126 prikaza
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Nagrada Stefan Heym dodjeljuje se autorima čija djela "predstavljaju prosvjed protiv kolektivne amnezije, svjetionik su međukulturnog razumijevanja i pomirenja te pozivaju čitatelje da sami prosuđuju i sami donose odluke". Ove godine pripala je našoj književnici i novinarki Slavenki Drakulić i švedskom piscu i novinaru Richardu Swartzu, a bit će im uručena 3. travnja 2020. u gradu Chemnitzu.

Ivan Sršen Mljet postaje utočište za književnike

U obrazloženju nagrade navedeno je kako Drakulić i Swartz predstavljaju europske glasove u punom smislu te kroz priče o sudbinama pojedinaca bave se velikim europskim pitanjima.

- I Drakulić i Swartz kombiniraju književno pripovijedanje i novinarsku analizu, a njihov rad značajan je u pogledu mnogobrojnih tema o kojima se danas raspravlja. Hrvatica i Šveđanin, odnos Istoka i Zapada, to je praktički utjelovljenje europske integracije. Književno stvaranje u kombinaciji s društvenom i političkom odgovornošću: jednom riječju, odličan izbor - rekla je Ulrike Uhlig, predsjedateljica Međunarodne udruge Stefan Heym.

umjetnost iza rešetaka U hrvatskim zatvorima pišu se romani i snimaju filmovi

Njemački grad Chemnitz nagradu dodjeljuje od 2008. godine u spomen na književnika Stefana Heyma, počasnog građanina tog grada.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme