Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
međunarodno priznanje

Slavenki Drakulić nagrada Stefan Heym

Foto: Matija Habljak/Pixsell
19.12.2019.
u 12:11

Međunarodna nagrada Stefan Heym za 2020. godinu pripala je hrvatskoj književnici i novinarki Slavenki Drakulić te švedskom piscu i novinaru Richardu Swartzu.

Nagrada Stefan Heym dodjeljuje se autorima čija djela "predstavljaju prosvjed protiv kolektivne amnezije, svjetionik su međukulturnog razumijevanja i pomirenja te pozivaju čitatelje da sami prosuđuju i sami donose odluke". Ove godine pripala je našoj književnici i novinarki Slavenki Drakulić i švedskom piscu i novinaru Richardu Swartzu, a bit će im uručena 3. travnja 2020. u gradu Chemnitzu.

U obrazloženju nagrade navedeno je kako Drakulić i Swartz predstavljaju europske glasove u punom smislu te kroz priče o sudbinama pojedinaca bave se velikim europskim pitanjima.

- I Drakulić i Swartz kombiniraju književno pripovijedanje i novinarsku analizu, a njihov rad značajan je u pogledu mnogobrojnih tema o kojima se danas raspravlja. Hrvatica i Šveđanin, odnos Istoka i Zapada, to je praktički utjelovljenje europske integracije. Književno stvaranje u kombinaciji s društvenom i političkom odgovornošću: jednom riječju, odličan izbor - rekla je Ulrike Uhlig, predsjedateljica Međunarodne udruge Stefan Heym.

Njemački grad Chemnitz nagradu dodjeljuje od 2008. godine u spomen na književnika Stefana Heyma, počasnog građanina tog grada.

Komentara 1

Avatar Mirobulesic
Mirobulesic
09:07 30.12.2019.

Međunarodna nagrada Nikad Čuli za 2020.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije