Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK IVANA pl. zajca

Revizija otkrila grijehe stare uprave: duguju 4,2 milijuna!

HNK ivan pl. zajc
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
29.12.2014.
u 19:16

Protivno Zakonu o kazalištu, s bivšem ravnateljem Ozrenom Prohićem kazalište nije zaključilo ugovor o radu

        Strahovanja da će dug riječkoga HNK Ivana pl. Zajca narasti do neslućenih visina pokazala su se opravdanima. Naime, u rujnu je kod primopredaje zaduženja između stare i nove uprave riječke kazališne kuće otkriven dug od 840 tisuća kuna, što je izazvalo pravu pomutnju jer je bilo jasno da je to tek vrh ledenoga brijega. Tada je uvidom u dokumentaciju otkriveno da postoje financijske obveze mimo znanja Grada Rijeke kao osnivača i Kazališnoga vijeća, a koje je, među ostalim, bivša uprava kazališta na čelu s intendanticom Nadom Matošević Orešković preuzela potpisujući ugovore o autorskom radu s različitim osobama, o čemu nije bilo ni traga u izvješću za 2014. ni u ranijim izvješćima.

Poslije je ustanovljeno da kazalište nije podmirilo ni PDV od 300 tisuća kuna. Sada je jasno da je financijska budućnost riječkoga kazališta posve neizvjesna jer, kako nam je potvrđeno u HNK Ivana pl. Zajca, na 31. kolovoza 2014. evidentiran je ukupni gubitak od 4,247.956 kuna. U razdoblju od 2011. do 2014. godine gubitak se konstantno povećavao, u ovoj je godini dosegao 1,937.657 kuna. Izvještaj o izvršenom uvidu u poslovnu dokumentaciju HNK Ivana pl. Zajca Ured za unutarnju reviziju Grada Rijeke proslijedio je Ministarstvu financija na razmatranje.

Osim financijskih, revizijom su otkriveni i drugi “grijesi” stare uprave. Tako, doznajemo, s bivšem ravnateljem riječke Opere Ozrenom Prohićem kazalište nije zaključilo ugovor o radu za tu funkciju, već su, protivno Zakonu o kazalištu i Statutu riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, zaključeni ugovori o autorskom radu za obavljanje poslova “umjetničkog vođenja ansambla Opere” .

>> Bivša uprava 'zaboravila' spomenuti dug od 840.000 kuna   

Komentara 3

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
21:23 29.12.2014.

Nemoguće da komunisti rade nezakonito.Oni su poznati po poštenju još od vremena nacionalizacije.

TA
tamanitelj
06:20 30.12.2014.

Obrsnel je rekakao da je Rijeci sve po pravilu službe ,,komunisti ne mogu krasti to im je partija dala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije