Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorena kripta samostana u Vukovaru

Razbijali sarkofage tražeći blago, a našli samo ljudske kosti

fra ivica jagodić
Foto: Branimir Bradarić
1/2
10.09.2015.
u 15:40

Sveti Bono – ostaci su gradskog zaštitnika spaljeni, a tek je dio spašen

Gotovo četvrt stoljeća nakon ratnih razaranja Vukovara jučer je javnosti prvi put otvorena franjevačka kripta sagrađena u temeljima crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. U toj kripti od izgradnje crkve u 18. stoljeću pokapali su se posmrtni ostaci članova plemićkih obitelji kao i vukovarskih franjevaca. Tijekom ratnih razaranja Vukovara franjevci su u kripti, za koju su smatrali da je sigurna, smjestili i veliki sarkofag s posmrtnim ostacima sv. Bone, zaštitnika grada Vukovara još 1754. godine, a kojega su do rata štovali katolici, pravoslavci i grkokatolici.

– Do sada su u kriptu ulazili samo franjevci i projektanti. Kako uskoro je počinjemo obnavljati pa smo željeli javnosti omogućiti da svjedoči o prostoru kakav smo zatekli nakon povratka u Vukovar 1998. Želimo da se vidi istina iz vremena okupacije – rekao je vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Do kripte se dolazi iz same crkve i prolazi kroz hodnik u kojem se ložila vatra, a spaljen je sav drveni inventar. Hodnici koji vode do kripte uski su, a na zidovima se i danas vide poruke ispisane ćirilicom. U prvoj prostoriji kripte, onoj većoj, nalazi se 15 sarkofaga u kojima su bili pokopani članovi obitelji Eltz.

Svi su ti sarkofazi razbijeni i razbacani po prostoriji, a ljudske kosti poispadale su iz njih.

– Vjerojatno su mislili kako se u sarkofazima, zajedno s posmrtnim ostacima, nalaze i neke dragocjenosti pa su ih razbili – kaže fra Jagodić. U manjoj prostoriji kripte, gdje je bio smješten i sarkofag s posmrtnim ostacima sv. Bone, pokapani su franjevci. Kako u sarkofagu nije bilo nikakvoga blaga o kojem se pričalo, posmrtni su ostaci gradskoga zaštitnika spaljeni. Nekoliko komada kostiju sv. Bone spasio je fra Marko Malović, jedini fratar koji je cijelo vrijeme rata ostao na okupiranim područjima.

– Danas su te kosti položene u minijaturni sarkofag koji se nalazi na oltaru sv. Bone u crkvi sv. Filipa i Jakova, a moći sv. Bone redovito se iznose i na čelu su procesije za Dan vukovarskog zaštitnika sv. Bone 24. lipnja – rekao je fra Jagodić najavljujući kako uskoro franjevci počinju aktivnostima kako bi osigurali 700 tisuća kuna potrebnih za obnovu. U taj iznos ne ulaze sredstva potrebna za restauraciju sarkofaga.

– Kripta će nakon obnove nositi naziv Kripta spomen vukovarskih mučenika. Bit će muzejsko sakralni kompleks unutar kojega bi se nalazila mala kapela s oltarom. Dio sarkofaga bit će izložen na nosačima na zidu, dio ostavljen u sadašnjem stanju i ograđen, a kosti bi se položile u središnjem dijelu i bile pokrivene metalnim poklopcem. Na svakoj od cigli ugrađenoj u zidove stavio bi se mali križ u spomen na vukovarske mučenike u Domovinskom ratu, najavio je fra Jagodić.

>> Vukovarci i ove godine obilježili doček relikvija Sv. Bone

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije