Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubav, umjetnost i aktivizam

Premijerom predstave "Heroes" započinje 21. Queer Zagreb sezona

Queereeoke
Foto: udruga Domino
1/7
17.05.2023.
u 13:46

"We could be heroes, just for one day"... poznati stih Davida Bowieja postaje poruka predstave Heroes autora Brune Isakovića i Mije Zalukar koja otvara 21. Queer Zagreb Sezonu

Udruga Domino predstavom HEROES - autora Brune Isakovića i Mije Zalukar - službeno otvara 21. Queer Zagreb Sezonu - slaveći time 21 godinu ljubavi, umjetnosti i aktivizma, te borbe za umjetnošću koja je slobodna i otvorena svakom pojedincu, neovisno o njegovom spolu, rodu ili bilo kakvim drugim identitetskim odrednicama.

Ova plesna predstava inicijalnu referentnu točku pronalazi u liku, djelu i mitologiji Davida Bowieja; otvara mnoga pitanja suvremenog društva o tome kakav je svijet u kojem živimo i kakvi su potencijalni svjetovi koje ćemo stvarati. Izvode ju dvije izvrsne plesačice Gendis Putri Kartini i Mateje Miković.

Premijera predstave se održava u Zagrebačkom plesnom centru u četvrtak 18. svibnja 2023., u 20:00 sati, a reprizna izvedba na programu je idući dan 19. svibnja, u 20:00 sati.

Najava predstave HEROES u sklopu 21. Queer Zagreb Sezone
Foto: udruga Domino

Kao krovnu temu 21. Queer Zagreb Sezona odabrala je glazbu, na što ukazuje i znakovit naslov predstave HEROES. "We could be heroes, just for one day" ne ostaje tako samo jedan od njegovih stihova, već gledatelja navodi na niz pitanja - tko su suvremeni heroji, što od njih očekujemo i možemo li (mi) biti heroji (makar na jedan dan)? Ovom predstavom autori zalaze u svemir prepun intimnih pitanja o smislu svega što znamo, ali i onoga nepoznatoga što nas čeka u budućnosti.

Istražujući povezanosti između gledatelja i izvođača u suvremenom društvenom kontekstu, predstava koristi multimedijalne alate pri stvaranju izvedbenog materijala i duboko ulazi u materiju strasti i nevolja današnjih generacija te nam na scenu donosi imaginaciju suvremenih heroina.

Predstava HEROES u sklopu 21. Queer Zagreb Sezone
Foto: udruga Domino

Autori predstave su plesni umjetnik i koreograf Bruno Isaković te plesačica i koreografkinja Mia Zalukar koji zajedno, 2017. godine osnivaju umjetničku organizaciju “Malo sutra”, te produciraju predstave “Shake it off” i “Kill B.”. Zajedno su radili i na koautorskom projektu “Odjednom odasvuda”, a još 2016. oboje su dobili priznanja za svoje uloge u predstavi "Nečastive".

U sklopu Queer Zagreb sezone, u Zagrebački plesni centar 20. svibnja stiže i hrvatska premijera predstave Turingov stroj, redatelja Ivice Buljana, nastala prema romanu La Machine de Turing - popularnom i po filmu The Imitation Game s Benedictom Cumberbatchom i Keirom Knightley u naslovnim ulogama. Iza predstave je uspješna turneja u New Yorku, a redatelj Buljan u njoj istražuje predivan matematički um Alana Turinga zaslužnog za rješavanje Enigme tijekom Drugog svjetskog rata, i njegom više nego dobrom i prerano preminulom prijatelju Christopheru Morcomu.

Scena iz Turingovog stroja
Foto: udruga Domino

U srcu Queer Zagreba ove je godine i party koji je uzburkao zagrebačku klupsku scenu, popeo gledatelje i plesače na catwalk i zatvorio vrata svakom obliku predrasuda i osuđivanja: vogue ballroom.

Jedan od osnivača vogue/ballroom scene u Hrvatskoj je Boris Vrdoljak, na vogue sceni poznatiji kao Boris 007, a na Fakultetu elektronike i računarstva poznatiji kao profesor. Ove godine udružuje snage s udrugom Domino - u sklopu 21. Queer Zagreb Sezone u Klub Željezničar donosi najšareniji ball do sad: The Queer Icons Kiki Ball.

Također, Queer Zagreb ove se godine posebno okreće nezavisnoj sceni i udružuje snage s FAKI festivalom - Festivalom alternativnog kazališnog izričaja. Tako dva festivala 21. svibnja organiziraju cjelodnevni program radionica, izrade transparenata za Pride u suradnji sa Zagreb Prideom, performansima, Queer Slam Poetry open mic-om “Sapfin slam” te završnim partyjem uz zagrebački DJ duo vitamin Disco.

Ulaznice za predstavu HEROES, kao i za predstavu Turingov stroj, po cijeni od 8 € / 60,28 kn kupite na blagajni Zagrebačkog plesnog centra, Ilica 10, ili putem LINKA.

Raspored događanja 21. Queer Zagreb Sezone
Foto: udruga Domino

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije