Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Premijera Paljetkova 'Bastiona' u Kazalištu Marina Držića

U svome djelu podcrtava strah od nepoznatoga i život u neznanju. Baš kao strah koji vlada u političkom sistemu zbog protoka informacija, isto tako postoji i strah u glavi svakog ljudskog bića
04. lipnja 2012. u 16:13 0 komentara 4 prikaza
Luko paljetak
Foto: PIXSELL

Predstava "Bastion“, nastala po istoimenome djelu Luka Paljetka, premijeru ima u nedjelju 10. lipnja od 20 sati u dubrovačkome Kazalištu Marina Držića. Luko Paljetak u svome djelu podcrtava strah od nepoznatoga i život u neznanju. Baš kao strah koji vlada u političkom sistemu zbog protoka informacija, isto tako postoji i strah u glavi svakog ljudskog bića. Iracionalnost i negiranje, mistični rituali po uzori na povijesne događaje i ličnosti, tradicija i moderna, bezizlazno stanje... Sve je to Bastion, a iza njegovih zidina krije se toliko zanimljivosti da je nemoguće otkriti ih sve odjednom. Redatelj Lefteris Giovanidis tekst iščitava vrlo moderno, te ga je smjestio u 21. stoljeće. Wagner, General, Jorge, Grofica... tek su imena koja simboliziraju likove; ono što je bitno jesu njihovi karakteri koji kroz sumnju i pronicljivost dolaze do izražaja u vremenu kada povjerenje zbilja postaje nešto neprocjenjivo. Giovanidis i glumačka postava 'tragaju' za Paljetkovim uputama koje je šifrirao i ostavio tek pokoji jasan trag. Sve vidljivo zapravo je nevidljivo, baš poput rupa u podu i u Wagnerovu pianu... Nakon premijere 10. lipnja u 20 sati, reprizna izvedba bit će na Danima Kazališta – 11. lipnja u 20 sati .

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.