Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gostovanje

Predstava "Ana i Mia" ponovno na gostovanjima

ana i mia
arhiva
17.05.2010.
u 17:13

Društveno angažirana predstava za mlade "Ana i Mia" nastavlja s gostovanjima te će nakon Opatije i Zadra u idućih osam dana gostovati u Velikoj Gorici i Varaždinu.

Društveno angažirana predstava za mlade "Ana i Mia" nastavlja s gostovanjima te će nakon Opatije i Zadra u idućih osam dana gostovati u Velikoj Gorici 19. svibnja u 14 sati, u Domu kulture Galženica te u Varaždinu 25. svibnja u 10 sati u HNK. "Ana i Mia"autorski je projekt mladoga umjetničkog tandema, Anice Tomić i Jelene Kovačić, koje su također osmislile scenografiju i kostime. Autor glazbe je Frano Đurović.

Ana i Mia su najbolje prijateljice, ali i personificirana imena za oboljele od anoreksije i bulimije, koje su sjajno utjelovile mlade glumice Nika Mišković i Mia Biondić.

Anica Tomić je povodom premijere predstave krajem siječnja rekla:

- Pokušale smo kroz priču o Ani i Miji postaviti pitanje i o prijateljstvu, ali i neka druga pitanja: koliko smo spremni žrtvovati se za druge, na koji način nas prijateljstvo uči toleranciji i strpljenju, koliko možemo oprostiti, i kako, kada je drugome teško, možemo svojim prisustvom olakšati bol. Ovo je predstava o velikom prijateljstvu koje bolest stavlja na iskušenje. Zadatak mlade publike je da se pokuša postaviti u odnosu na: što bi bilo kada bi se mojem prijatelju, prijateljici dogodilo nešto slično? Kako bih se ja postavio/postavila?

- Posljednji monolog funkcionira kao svojevrsni poziv u pomoć i on pokušava do kraja otvoriti komunikaciju istodobno između oboljele i onih oko nje te između gledatelja i onoga viđenog. On je svojevrsno ohrabrenje na dijalog, dijalog kao prvi preduvjet iznalaženja mogućih načina izlječenja. Pokušale smo se isto tako odmaknuti od stereotipnih zaključaka da anoreksične djevojke ne žele jesti, a bulimične jedu, pa povraćaju, i to sve samo zato da bi bile lijepe. Anoreksija i bulimija pojavljuju se u trenucima kada nam život izmiče kontroli, a tijelo postaje jedino moguće mjesto kontrole. Zato je pubertet razdoblje u kojem one najčešće napadaju, jer je upravo pubertet početak finala nekog odrastanja kada postajemo ranjiviji nego ikad, ali istodobno i svjesniji života oko sebe nego ikad - objašnjava dramaturginja Jelena Kovačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije