Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simpatičan projekt klovićevih dvora

Pogledajte kako bi izgledali Modrić, Plenković ili Milanović da ih je portretirao Meštrović

Foto: Klovićevi dvori/Philatz
1/7
14.02.2024.
u 09:47

Klovićevi dvori i Filip Filković Philatz uz pomoć umjetne inteligencije stvorili su portrete hrvatskih javnih ličnosti inspirirane kiparskim remek-djelima Ivana Meštrovića

Do 3. ožujka u Galeriji Klovićevi dvori traje velika retrospektiva Ivana Meštrovića, jednog od naših najvećih umjetnika i kipara, u povodu njegove 140. godišnjice rođenja.

Meštrović se, kažu iz Klovićevih dvora, već od djetinjstva okušavao u portretima protagonista povijesti i suvremenog doba, među kojima su najpoznatije bile i javne ličnosti poput Tomáša Masaryka, a nakon što je u samo sat vremena načinio čak dva portreta slavnoga Rodina prilikom jedne seanse u Rimu tijekom 1915. godine, kako bi izrazio divljenje Meštrovićevu talentu i imaginaciji, slavni je majstor iz Meudona o svom portretu izjavio: Meštrović čini što želi!.

No, koje bi ličnosti Ivan Meštrović potretirao da je i danas među nama? Upravo to su hrvatsku javnost na društvenim mrežama pitali Klovićevi dvori, a najpopularnije je prijedloge uz pomoć umjetne inteligencije rekreirao Filip Filković Philatz. Među njima su se tako našli i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, premijer Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Zoran Milanović te niz drugih koje možete pogledati u našoj galeriji. 

1/7

- Za razliku od Meštrovićevih portreta koji bilježe neponovljiv trenutak života portretiranog kako bi ga sačuvali za vječnost, portreti naših suvremenika koje je načinila umjetna inteligencija doista liče na svoje modele, ali nedostaje ona nadogradnja koja bi iste činila umjetničkim djelom. Radeći prema zadanim parametrima na temelju ključnih karakteristika Meštrovićeva oblikovanja AI ipak nije uspjela dešifrirati ključ Meštrovićeva stvaralaštva, ono nešto teško objašnjivo što čini auru njegovih portreta jedinstvenom.

I što se nas tiče još za sada: Ivan Meštrović - Umjetna Inteligencija: 1 : 0 - napisali su ipak iz Galerije Klovićevi dvori. 

- Kada me Galerija Klovićevi dvori angažirala da zajedno istražimo i realiziramo ovaj "eksperiment", bili smo vođeni idejom odgovaranja na intrigantno pitanje: "Koga bi danas portretirao Ivan Meštrović?". Ovaj projekt je bio sinteza poštovanja prema Meštrovićevom umjetničkom izrazu i istraživanju mogućnosti koje nudi suvremena tehnologija.

Svaki od radova koji su proizašli iz ovog partnerstva nije samo tehnološki pothvat već i odraz umjetničkog senzibiliteta i dubokog poštovanja prema Meštrovićevom djelu. U suradnji s galerijom, osigurao sam da svaki portret ima individualni pečat i da svjedoči o vremenu u kojem ovi suvremenici žive i rade, postavljajući temelje za dijalog između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti umjetnosti. Ovaj projekt tako postaje most između klasične umjetnosti i novog vremena, pružajući odgovor na pitanje kroz seriju skulptura koje istovremeno odaju počast velikanu hrvatske umjetnosti i korak su naprijed u primjeni novih tehnologija u ovakvom stvaranju - zaključio je autor modernih portreta inspiriranih Meštrovićem, Filip Filković Philatz. 

Komentara 2

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
12:20 14.02.2024.

Već mi je dosta silovanja u režiji AI, a tek je počelo.

Avatar Seurat
Seurat
12:25 14.02.2024.

Čak je i AI od Tomaševića napravio karikaturu, a od Milanovića uvrijeđenu "seka persu" 🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije