Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdavačka meka

Počeo Frankfurtski sajam knjiga

Frankfurtski sajam knjiga
Marijana Dokoza
12.10.2011.
u 14:36

Službeni program na hrvatskom štandu otvorila je Maša Kolanović sa svojim djelom "Udarnik! Buntovnik? Potrošač".

Službeni program na hrvatskom štandu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu otvorila je autorica Maša Kolanović sa svojim djelom "Udarnik! Buntovnik? Potrošač". Iako ga je trebala predstavljati u jutarnjim satima, zbog propusta u organizaciji, zbog kojeg se na vrijeme nije pojavio ni njezin izdavač niti su dopremljene autoričine knjige, Kolanović ga je predstavila u istom terminu s Tanjom Mravak, koja je u popodnevnim satima predstavljala knjigu "Moramo razgovarati".

– Drago mi je da sam na Sajmu knjiga i da sam ovdje predstavila svoju knjigu koja govori o popularnoj kulturi hrvatskog romana, od socijalizma do tranzicije. U skladu sa sve jačim interesom za socijalizam, ona se više bavi aspektom popularne kulture i svakodnevice za razliku od dosadašnjih dominantnih pristupa koji su bili vezani za totalitarnu povijest i zločine. Sada možemo primijetiti jedan val novije generacije domaćih humanista koji ovom razdoblju pristupaju iz te perspektive. Bavi se autorima kod kojih je prepoznatljiv takav komentar svakodnevice tog vremena i koji je pod utjecajem zapadnjačke popularne kulture od šezdesetih pa do danas – kazala je Maša Kolanović.

Prebacili ga u hotel

Iako je bilo predviđeno da dr. Ivan Šimek o knjizi "Zaboravljena istina – O stvaranju hrvatske države" i počecima diplomacije govori istog dana u popodnevnim satima, njegova promocija prebačena je u hotel u blizini Frankfurta.

U četvrtak će autorica Olja Savičević predstaviti svoje djelo "Adio, kauboju". Predzadnjeg dana Sajma, u subotu, svoje će "Paralelne vrtove" predstaviti Darija Žilić, a bit će predstavljena i knjiga Dragice Marije Anderle "Brođani u Berlinu – Kronika aktivnosti jedne hrvatske humanitarne udruge, u organizaciji AMA Croaticae – Deutschland e.V. – Udruženje bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta".

Svi naši predstavnici

Na Sajmu knjiga u Frankfurtu Hrvatsku će predstavljati knjige "1700 dana opsade / Tko je upalio mrak" (nakladnici Ex Libris Zagreb i Synopsis Sarajevo), "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" (nakladnik Muzej za umjetnost i obrt), "Četiri godišnja doba" (AGM / Hrvatska radiotelevizija i Hrvatski radio", "Edith Merle" (Matica hrvatska Pazin), "Kost i gozba – Pjesme 1957 – 2011." (Matica hrvatska) te "Mitski zbornik" Instituta za etnologiju i folkloristiku, Hrvatskog etnološkog društva i Scarabeus-naklade.

Predstavit će se i knjige "Na drugi pogled – Pozicije suvremene hrvatske fotografije" Instituta za povijest umjetnosti i UPI-2M plus Zagreb, "Nagrađena hrvatska arhitektura 90-09" Školske knjige i Udruženja hrvatskih arhitekata, "Ne pišem pjesme nigdje nego tu gdje me stignu" Matice hrvatske, "Oslikane priče" AGM-a, Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog radija, "Prvaci hrvatskoga plakata / Csikos / Crnčić / Krizman / Babić" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Kabineta grafike, "Tragovi" Matice hrvatske, "Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke" Muzejsko-dokumentacijskog centra, "Vrijeme za ljubav" Meandarmedije, "Zagonetno putovanje – Priče, bajke i legende" nakladnika udruge Tonkica Palonkica frrr, "Zagreb: grad_memorija_art" Meandarmedije te "Zlatko Keser / Obzor melankolije" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Kabineta grafike. Odabrane knjige nakon sajmova u Frankfurtu i Leipzigu postaju dio fonda German Book and Type Museum, koji je dio njemačke Nacionalne knjižnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije