Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"žar ptica"

Ples prenosi tužni pjev o svijetu koji se raspada

Nina Đurđević
13.10.2023.
u 11:39

Premijera "Žar ptica" u produkciji Studija za suvremeni ples, večeras u Zagrebačkome plesnom centru

"Žar ptica" nova je plesna predstava rumunjskog koreografa Sergiuja Matisa u produkciji Studija za suvremeni ples, a danas će biti premijerno izvedena u Zagrebačkome plesnom centru.

Tužni pjev Žar ptice u ovoj predstavi progovara o svijetu u plamenu. Ples postaje očajnički pokušaj bijega od vlastitog ljudskog lika i pretvara se u čežnju za metamorfozom i ponovnim rađanjem. U svijetu bez budućnosti posežemo za onim što je preostalo: mitovima i narodnim pričama kojima u podlozi leži snaga prirode. Ova potraga za Žar pticom, slavenskim mitološkim bićem, u prvi plan stavlja ptice koje su inspirirale narodno pripovijedanje. U vremenu kada mnogim vrstama prijeti izumiranje, Žar ptica predstavlja beznadnu gestu konzerviranja prirode u kazalištu uz prisjećanje na neminovnu povezanost ljudske vrste i okoliša.

Koreograf Sergiu Matis inače djeluje i živi u Berlinu. Osim što stvara vlastite radove, koreografirao je za brojne kazališne produkcije, a bavio se i plesnim obrazovanjem i usavršavanjem u raznim institucijama diljem svijeta. Matis potpisuje i tekst u suradnji s autorskim timom predstave. Dramaturginja je Mila Pavičević, a asistentica koreografije i dramaturgije Dina Ekštajn. Kao vokalni pedagog na predstavi je radio Bojan Pogrmilović, dok je autor glazbe Hrvoje Nikšić.

Reprizne izvedbe slijede 14. listopada, a potom i 1. i 2. prosinca. Predstavu izvode Branko Banković, Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić i Ida Jolić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije