Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Od honorara za deset objavljenih pjesama nekad se moglo živjeti

U ovih petnaest godina redakcija je objavila 30 svezaka časopisa, 65 pjesničkih knjiga, 8 skupnih knjiga te 3 glazbeno-pjesnička izdanja, što sve skupa čini 103 sveska i 3 glazbeno pjesnička izdanja
03. prosinca 2019. u 08:45 0 komentara 89 prikaza
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Otvorenjem izložbe naslovnica časopisa "Poezija" i raspravom o "Poeziji" u hrvatskoj kulturi i književnosti Hrvatsko društvo pisaca obilježilo je u Novinarskom domu 15. obljetnicu časopisa "Poezija", 10 godina biblioteke "Poezije" te 10 godina festivala "Stih u regiji".

Okrugli stol Kultura su film, kazalište, knjige, ali i videoigre i Facebook poezija

Izložbu naslovnica časopisa autora Borisa Kuka otvorio je akademik Tonko Maroević istaknuvši kako je Kuk koristio niz autora fotografija, ali je izbor kao kreativan čin bio Kukov. Ocijenio je kako se Kuk pridružuje motivima koje sa sobom nosi poezija. On je učinio svjesni izbor onoga što je znak, napomenuo je dodavši kako je često njima uspijevao izazvati senzaciju. Smatra kako je Kuk s fotografijom uspostavio širok i raznolik registar. Ciklus naslovnica svjedoči da je riječ o umjetniku slova i slike odnosno slike i znaka.

Izložba je u Novinarskom domu otvorena mjesec dana.  O časopisu "Poezija" govorili su, među ostalima, predsjednik HDP-a Zoran Ferić, polonistica Đurđica Čilić Škeljo, književnik Ivan Rogić Nehajev i akademik Tonko Maroević.


Ferić je ocijenio kako današnje vrijeme nije usporedivo s onim kad se od honorara za deset objavljenih pjesama moglo živjeti.
Smatra kako je poezija "poštenija i istinitija" od drugih diskursa.


Po riječima Ivana Rogića Nehajeva u ovih petnaest godina redakcija je objavila 30 svezaka časopisa, 65 pjesničkih knjiga, 8 skupnih knjiga te 3 glazbeno-pjesnička izdanja, što sve skupa čini 103 sveska i 3 glazbeno pjesnička izdanja. Naglasio je  kako se tim rezultatima može pohvaliti rijetko koja adresa u Hrvatskoj.


Časopis ima programsko-tematsku odlučnost, napomenuo je dodavši kako unatoč svom modernitetu sad već postaje sastavnim dijelom tradicije. Đurđica Čilić Škeljo podsjetila je na svoje prve prijevode iz poljske književnosti koji su objavljeni u časopisu "Poezija".
"Poezija – časopis pjesničke prakse" bavi se isključivo poezijom. Časopis je sunakladnički projekt Hrvatskog društva pisaca, P.E.N.-a i nakladničke kuće V.B.Z.


Glavni i odgovorni urednik je Ervin Jahić, a članovi uredništva su Tomica Bajsić (urednik prijevodne poezije ), Ana Brnardić, Ivan Herceg ( izvršni urednik ), Tonko Maroević, Milorad Stojević i Damir Šodan. Časopis "Poezija" se predstavlja kao časopis koji pratiti aktualnu hrvatsku pjesničku pozornicu i inozemna pjesnička zbivanja.

Izložba Erotski folklor i mrsna makedonska poezija smjelija od bećarca

Uz autorsko kazivanje stihova, u glazbenom dijelu programa sudjelovala je i glazbena umjetnica Josipa Lisac.
 

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.