Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branitelji reterirali

Ne protivimo se Noći kazališta, sporan nam je bio samo termin

Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/4
04.10.2017.
u 17:12

Nikada nismo rekli da se 18. studenoga ne mogu igrati predstave, rekao je Mladen Pavković čija je udruga inicirala promjenu termina

Noć kazališta je hvalevrijedan projekt protiv kojeg hrvatski branitelji nemaju ništa, ali itekako imaju protiv održavanja te manifestacije baš na dan kada je 1991. godine pao Vukovar, sažetak je konferencije za tisak koju je sazvao Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘91.

Pavković je novinare sazvao nakon, kako je rekao, neviđene harange ekstremno ljevičarskih hrvatskih medija na hrvatske branitelje i njega osobno.

– Moja udruga samo je uputila poziv organizatoru Noći kazališta, Narodnom sveučilištu Dubrava da, ako mogu, pomaknu termin s 18. studenog na nekih drugi datum jer je to Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Nikada nismo rekli da se 18. studenoga ne mogu igrati kazališne predstave – objašnjava Pavković.

– Ministarstvo branitelja bori se za dostojanstvo branitelja i svih stradalnika Domovinskog rata pa podržava odluku organizatora koji je odgodio termin Noći kazališta – izjavila je Nevenka Mišić uime tog Ministarstva. Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, dala je podršku Pavkoviću rekavši da je Noć kazališta hvalevrijedan projekt, ali da je prva Noć održana 25. listopada 2008. godine. Pozvala je organizatore Noći kazališta da se vrate terminu koji je odredila idejna začetnica projekta Eleonora Rossi. Ujedno je ponovila i zahtjev da ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podnese ostavku.

Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Rozalija Bartolić založila se za razvijanje kulture sjećanja, a ne kulture zaborava te pozvala organizatore da ubuduće Noć kazališta organiziraju ili posljednje subote u listopadu ili studenome. Zahvalila je Ministarstvu kulture, Narodnom sveučilištu Dubrava i svim kazalištima što su uspjeli uskladiti termin događanja s nacionalnim prioritetima.

Prof. dr. Josip Jurčević izjavio je da bi bilo nekulturno da se u noći kada se obilježava najveća hrvatska tragedija druge polovice 20. stoljeća održava Noć kazališta. Zlatko Majić iz Tigrova rekao je da branitelji imaju puno pravo javno izreći svoje mišljenje, zapitavši se kako je to major Tepić postao mjerilo stvari u Hrvatskoj te tko to dozvoljava Aleksandru Vulinu da svako malo dolazi u Hrvatsku i relativizira srpsku agresiju. Noć kazališta će se, prema odluci Narodnog sveučilišta Dubrava, ove godine održati 25. studenog. Do sada je bilo uvriježeno da se Noć kazališta održava treće subote u studenom, tjedan dana prije dodjele Nagrada hrvatskog glumišta.

Komentara 19

KD
Knez Drpimir
17:35 04.10.2017.

Smatram da se 18. studenog ne bi trebala prodavati hrana jer je suludo jesti na dan dok su neki patili. Isto vrijedi i za javni prijevoz - tko želi nek ide pješke.

Avatar dras32
dras32
17:50 04.10.2017.

To onaj lik sto je pisao pjesmice Titu i napisao kako je to najveci sin nasih naroda? Ako laze koza ne laze rog a i papir svasta trpi ali se i pronađe sta je doticni pisao prije 25 god.

Avatar davcro
davcro
18:21 04.10.2017.

Pa ovi nisu normalni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije