Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
noć kazališta

Kako su branitelji zaustavili kulturni događaj

Mladen Pavković
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
23.09.2017.
u 11:51

Za Noć kazališta 18. studenoga pripremali smo program “Osječko kazalište gradu heroju”, kaže Božidar Šnajder iz osječkog HNK

Organizatori Europske noći kazališta prihvatili su zahtjev Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91 i odgodili tu međunarodnu manifestaciju, kako ne bi koincidirala s obljetnicom stradanja Vukovara i Škabrnje.

– U dogovoru s Ministarstvom kulture datum je pomaknut, a manifestacija će se održati 25. studenoga. S obzirom na delikatnu situaciju, nadamo se razumijevanju javnosti i kulturne zajednice – potvrdila nam je jučer nova koordinatorica manifestacije Sandra Banić Naumovski, koja će na tom mjestu očito imati vatreno krštenje.

Hrvatski izvozni brend

Podsjetimo, Europska noć kazališta hrvatski je brend koji je prije devet godina krenuo iz Dječjeg kazališta Dubrava, a danas se paralelno obilježava u nizu zemalja Europe i regije, od Austrije i Češke do Crne Gore i BiH. Tradicionalno se održava treće subote u mjesecu studenome, čiji se datum ove godine poklapa s Danom sjećanja na Vukovar 18. studenoga.

– Dok će se mnogi prisjećati najtežih dana tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, obilaziti grobove, paliti svijeće i odavati počast nevino stradalim Hrvatima, u većini kazališnih i drugih dvorana ljudi će se zabavljati uz neke od kazališnih predstava, među kojima će kao i svake godine biti i onih čiji su autori srbijanski pisci. Na taj dan, kako je predviđeno, mnoge dvorane se neće moći ni unajmiti za eventualne svečane akademije posvećene Vukovaru i Škabrnji, jer su već rezervirane za tzv. Noć kazališta – napisao je u svojem priopćenju predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Mladen Pavković, pokrenuvši lavinu reakcija koje su na koncu rezultirale promjenom termina manifestacije. Kulturnjaci ističu da program manifestacije, koja je prošle godine samo u Hrvatskoj uključivala 145 predstava u 86 institucija, još nije objavljen, pa nije bilo moguće ni suditi o njegovu sadržaju. Smeta im i što se kultura u Hrvatskoj zadnjih godina označava kao problem, a ne kao vitalni organ društvenog života zemlje. Dio kulturnjaka ističe i da je termin ove godine zaista pao na nezgodan dan, ali da su na to itekako mislili pri osmišljavanju programa.

Nismo htjeli raditi derneke

– Tu večer, kao i večer ranije, na maloj sceni planirali smo igrati “Priču iz Vukovara” Pere Eranovića, a na velikoj sceni smo 18. studenoga planirali balet “Derviš i smrt” – otkrio nam je jučer intendant HNK Split Goran Golovko. Eranović je inače sin poginulog hrvatskog branitelja i rođeni Vukovarac, a majka mu je predsjednica splitske Udruge udovica hrvatskih branitelja.

– Naravno da na dan pada Vukovara nismo htjeli raditi derneke. Za Noć kazališta 18. studenoga pripremali smo program “Osječko kazalište gradu heroju” u sklopu kojega bismo u Domu HV-a u igrali nagrađivanu predstavu “260 dana” o stradanju Vukovara, kao i druge prigodne programe – otkrio nam je pak intendant HNK Osijek Božidar Šnajder.

Komentara 46

DU
Deleted user
12:06 23.09.2017.

Hrvatskim kulturnjacima ili "kulturnjacima" je ego veći od pameti i pristojnosti da se ne pravdaju i politikantski ne komentiraju ono što iz pristojnosti nije za pravdanje i komentiranje. Nego, ako je tako odlučeno iz pijeteta prema žrtvama, u tišini odlučeno provedu i održe manifestaciju u alternativnom terminu.

IL
ilijan
12:02 23.09.2017.

To je nekulturni huškački dogadjaj umotan u kulturni celofan. Doista je više toga!

DU
Deleted user
12:32 23.09.2017.

noć kazališta se odgađa, jer branitelji žele da taj dan bude rezerviran isključivo za njihov cirkus...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije