Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Nakon 500 godina spojili sliku renesansnog majstora Mantegne

Obje slike nekoć su pripadale talijanskoj plemićkoj obitelji Gonzaga i vrlo su vjerojatno razdvojene prije 500 godina kada obitelj gubi svoju premoć u Mantovi. Gornji dio slike čuva se od 19. st. u Bergamu, a donji je od 2003. u privatnoj kolekciji
29. studenoga 2018. u 08:02 0 komentara 419 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Intrigantna je mogućnost umjetnosti da nas stoljećima iznenađuje.

Izložba Jadranke Fatur izložba Nakon višegodišnje pripreme otvorena izložba "Potraga za stvarnošću"

Ovaj put ponovnim spajanjem slike talijanskog majstora rane renesanse Andree Mantegne. I to nakon 500 godina! Dva drvena panela nastala oko 1500. bit će ujedinjena 6. prosinca u Nacionalnoj galeriji u Londonu na izložbi “Mantegna i Bellini”.

Prije toga dva dijela prikaza Isusova uskrsnuća stoljećima su lutala dok ih ove godine u vezu nije doveo Giovanni Valagussa, kustos Akademije Carrara iz Bergama, gdje se gornji dio diptiha čuva od 19. st. bez znanja da je riječ o Mantegninu radu. Valagussa je, radeći katalogizaciju, na dnu slike uočio križić kojem nešto nedostaje te poslije restauracije i Mantegnin potpis, nakon čega je složio slagalicu.

Donji pak dio slike odavno je slavan, a Nacionalnoj galeriji za izložbu je posuđen od anonimnog kolekcionara koji ga je za 28 mil. dolara kupio 2003. u Sotheby’su. 

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.