Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnička senzacija u Londonu

Nakon 500 godina spojili sliku renesansnog majstora Mantegne

29.11.2018.
u 08:02

Obje slike nekoć su pripadale talijanskoj plemićkoj obitelji Gonzaga i vrlo su vjerojatno razdvojene prije 500 godina kada obitelj gubi svoju premoć u Mantovi. Gornji dio slike čuva se od 19. st. u Bergamu, a donji je od 2003. u privatnoj kolekciji

Intrigantna je mogućnost umjetnosti da nas stoljećima iznenađuje.

Ovaj put ponovnim spajanjem slike talijanskog majstora rane renesanse Andree Mantegne. I to nakon 500 godina! Dva drvena panela nastala oko 1500. bit će ujedinjena 6. prosinca u Nacionalnoj galeriji u Londonu na izložbi “Mantegna i Bellini”.

Prije toga dva dijela prikaza Isusova uskrsnuća stoljećima su lutala dok ih ove godine u vezu nije doveo Giovanni Valagussa, kustos Akademije Carrara iz Bergama, gdje se gornji dio diptiha čuva od 19. st. bez znanja da je riječ o Mantegninu radu. Valagussa je, radeći katalogizaciju, na dnu slike uočio križić kojem nešto nedostaje te poslije restauracije i Mantegnin potpis, nakon čega je složio slagalicu.

Donji pak dio slike odavno je slavan, a Nacionalnoj galeriji za izložbu je posuđen od anonimnog kolekcionara koji ga je za 28 mil. dolara kupio 2003. u Sotheby’su. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije