Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dramski repertoar hrvatskih kazališta

Najbolje što nas očekuje u novoj kazališnoj sezoni

30.08.2021.
u 10:43

S krajem ljeta bliži se i vrijeme za povratak u kazališta, a mi smo otkrili što nam se sve sprema ove godine.

Dramski repertoar Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u novoj će sezoni 2021./2022. biti obilježen ženskim i feminističkim duhom, s fokusom na postavljanje tekstova autorica i režiju redateljica. Čast prve dramske premijere tako je pripala predstavi “64”, nastaloj prema tekstu nagrađivane spisateljice Tene Štivičić.

Drama je to o iskušenjima bračnog para Eve i Danijela, supružnika na pragu četrdesetih koji ne mogu začeti dijete i upuštaju se u dugotrajan i mukotrpan proces medicinski potpomognute oplodnje.

U koštac s režijom predstave uhvatila se mlada glumica i redateljica Arija Rizvić, a premijera će se u HNK u Zagrebu održati 14. listopada.

U istom tonu HNK će nastaviti i s predstavom “Genijalna prijateljica”, koju će režirati Marina Pejnović. Adaptacija slavne knjige misteriozne talijanske autorice pod pseudonimom Elena Ferrante bila je najavljena već za prošlu sezonu, no morala je biti odgođena zbog epidemioloških razloga.

No s obzirom na planetarnu popularnost “Genijalne prijateljice” i njenih nastavaka, kao i TV serije koja je uslijedila, te vrhunske redateljske sposobnosti Marine Pejnović, usudimo se prognozirati da za je ovu predstavu vrijedno pričekati još nekoliko mjeseci. Premijerno bit će izvedena u tradicionalnom prazničnom terminu HNK, pred Novu godinu.

Na repertoaru će se naći još jedna književna adaptacija, “Povijest pčela” Norvežanke Maje Lunde, a sezona će se nastaviti premijerama “Pustolova pred vratima” u režiji Paola Magellija te predstavom “Sorry”, autorskim projektom Bobe Jelčića.

Zagrebačko kazalište mladih svoja će vrata otvoriti 17. rujna izvedbom svoje najnovije predstave “Čarobnjak iz Oza”. Omiljenu avanturu o potrazi za hrabrošću, srcem i pameti autora Lymana Franka Bauma, čak sto i dvadeset godina nakon što je prvi put objavljena, na kazališne daske ZKM-a postavit će Saša Broz. Predstava je namijenjena svima starijima od sedam godina, piše u najavi, a vjerujemo da će se ta bezvremenska priča itekako svidjeti i onima puno starijima.

Gradsko dramsko kazalište Gavella još je ranjeno od potresa, no prošlu je sezonu uspješno izguralo i završilo sa šest premijernih naslova, desetak gostovanja, čak pet nagrada na 30. Marulićevim danima za predstavu “Kiklop”, kao i nagradama hrvatskog glumišta za predstavu “Hotel Zagorje” i redateljicu Anicu Tomić. Radovi na Gavellinoj čuvenoj zgradi u Frankopanskoj, saznajemo, nisu još ni blizu kraja pa će tako ovaj teatar i ovu sezonu najizglednije provesti u beskućništvu. Naravno, nisu dopustili da im to stane na put i tako će svoju prvu ovosezonsku premijeru imati u Centru za kulturu Trešnjevka 17. rujna. Riječ je o predstavi “Pillowman”, prema tekstu nagrađivanog britanskog dramatičara Martina McDonagha, u režiji Vanje Jovanovića.

A prva premijera Satiričkog kazališta Kerempuh bit će zanimljiva i provokativna predstava “Darian, hrvatski kralj samopomoći”. Smještena u bliskoj budućnosti, predstava mlade dramatičarke Dine Vukelić satirična je distopija o sudbini našeg otuđenog društva u očajničkoj potrazi za ispunjenim životom. Režira je Krešimir Dolenčić, a na Kerempuhovoj pozornici moći ćemo je gledati od 8. listopada.

Teatar &TD otvorit će 22. rujna premijera “Plaže”, suradnje plesnih umjetnika iz skupine Škvadra te redatelja Aleksandra Švabića i Damira Klemenića. Uslijedit će “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, 29. rujna, predstava Ivora Martinića prema čijem je predlošku snimljen i višestruko nagrađivani film “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, koji je ovog ljeta poharao festivale.

Do kraja sezone u &TD-u sprema nam se i “Kaspar” Petera Handkea, koji će režirati Hrvoje Korbar, autorski projekt Filipa Šovagovića “Žena popularnog pokojnika”, a zatim i Ionescov “Kralj umire” u režiji Ivana Planinića.

Moto nove sezone HNK u Splitu ove godine glasi: “Propustili ste – pogledajte”. Splitsko će kazalište tako u ovoj godini reprizirati neke od svojih najboljih naslova iz protekle sezone, ali i neke novitete koji su premijeru doživjeli na nekom Splitskom ljetu. Među njima naći će se hvaljene predstave “Francuzica” Ilije Zovka u režiji Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića, “Usidrene” Elvisa Bošnjaka, ali i jedina dramska premijera Splitskog ljeta, najpoznatiji dramski tekst Ranka Marinkovića, “Glorija”, u režiji Dražena Ferenčine.

I u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci odlučili su sezonu započeti ponavljanjem gradiva, odnosno najboljim komadima iz prethodnih godina. Povezali su tako dvije predstave iz dvije prethodne kazališne sezone u Riječki diptih. Riječ je o predstavama nastalima prema romanima o gradu Rijeci, “Leica Format” Daše Drndić i “Vježbanje života” Nedjeljka Fabrija. Prva na redu bit će “Leica Format” redateljice Franke Perković i na scenu HNK Ivana pl. Zajca vratit će se 22. rujna. Dva dana kasnije redatelj Marin Blažević postavit će predstavu “Vježbanje života – drugi put”.

U idućim sezonama, najavili su iz HNK Ivana pl. Zajca, Riječkom diptihu pridružit će i inscenaciju romana Bekima Sejranovića “Nigdje, niotkuda” i stvoriti tako Riječku trilogiju – ili Trilogiju o Rijeci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije