Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Douglas Coupland

Mladi detektor društva novog doba o starome

coupland_nnn_kul_200812.2
arhiva
25.08.2012.
u 08:48

U stanju je dokazati da nam “Marshallov život pokazuje svu veličanstvenu raskoš čovjekova mozga, sa svim manama, ekscentričnostima i čudesima”!

Ljevak /129 kn/ Teško je reći zašto, ali kad se spomene Marshall McLuhan (1911. – 1980.) kao da ste iz ormara izvadili staru iznošenu krpu: – Ah, to je onaj koji je predvidio da će svijet postati globalno selo. Da, postao je, pa što?! Neznalačka je to i niska reakcija na djelo čovjeka koji je nostradamusovskim nervom govorio o skoroj budućnosti, a obrazovanjem i znanjem i o sadržaju te budućnosti! No današnja reakcija na McLuhana nije nova, osjećaj da ljudima ide na živce pratio je otpočetka McLuhana, možda zato što ni on sam nije bio sretan zbog onoga što je vidio: kraj tiskane kulture, a uspon kompjutorske, elektroničke, medijske. Tu je dimenziju istaknuo drugi važan detektor društva, Douglas Coupland, kad je pišući biografiju McLuhana knjizi dao naslov “Marshall McLuhan – Nemate vi pojma o mojem djelu!” Coupland je pisac zaokupljen istim stvarima, ali na prozni a ne teorijski način. Poznata je njegova “Generacija X”, a Naklada Ljevak mu je lani objavila i “Generaciju A”. Obje su knjige detekcija aktualnih kolektivnih identiteta svedivih na zajedničke odrednice. Puno mlađi od njega, Coupland brani “starog prdonju” McLuhana upravo od te kvalifikacije i piše jednu od najzanimljivijih biografija koja je dosad napisana! U stanju je dokazati da nam “Marshallov život pokazuje svu veličanstvenu raskoš čovjekova mozga, sa svim manama, ekscentričnostima i čudesima”! Zapravo, uživamo u dva sjajna mozga koja otkrivaju uvijek novu stvarnost u kojoj su mediji i dalje poruke i čovjekovi produžeci. Coupland nas čak i poziva da “produžimo” njegovu biografiju kratkom pretragom na internetu kako bismo ispuniti mnoge praznine o McLuhanovim djelima koje spominje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije