Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba “Zadar does Banksy”

Misteriozna zvijezda Banksy i njegovi nasljednici ispunili Kneževu palaču

Sime Zelic/PIXSELL
02.06.2023.
u 10:25

Neutorizirana izložba britanskog street-art umjetnika i aktivista trajat će do 8. listopada

U Kneževoj palači u Zadru otvorena je izložba “Zadar does Banksy”, koja će trajati do 8. listopada. Riječ je o neautoriziranoj izložbi posvećenoj britanskom street-art umjetniku i aktivistu Banksyju, čija djela već tri desetljeća privlače interes svjetske javnosti.

– Iako mu je identitet još uvijek nepoznat, smatra se da je Banksy rođen 1974. u gradiću pored Bristola. Uz njega se veže sintagma kulturnog aktivizma jer potiče brojna pitanja uz uličnu umjetnost. Ono što je manje poznato jest da je on svestrani umjetnik koji se, osim grafitima, bavi snimanjem filmova i fotografijom. On je istodobno i slavan i anoniman. Danas možemo o njemu govoriti kao o širem kulturnom fenomenu. S jedne strane, njegova djela na aukcijama dostižu milijunske iznose, a s druge, on se bori protiv komercijalizacije umjetnosti – rekla je Lorena Peroš iz Narodnog muzeja Zadar, te dodala da će se u Zadru moći razgledati 70 Banksyjevih umjetničkih djela, kao i djela umjetnika koji su utjecali na njega i onih na koje je on utjecao.

Uz Narodni muzej Zadar, organizator izložbe je slovenski kolekcionar David Rjazancev, koji je rekao da se izložba proteže u šest soba te da svaka ima svoju poruku.

Dodao je da će se na izložbi moći vidjeti grafike i plakati, primjerice ono što je Banksy radio za izbjeglice i s njima, što je radio za Palestinu, što je radio protiv rata… Svi su ti radovi nastali u zadnjih trideset godina.

Za trajanja izložbe Narodni muzej organizirat će dva projekta – prvi je natječaj pod nazivom “15 minuta anonimnosti” koji je namijenjen mladima do 35 godina koji će moći svojim umjetničkim radom predstaviti što za njih znači anonimnost.

Drugi je “Festival ulične umjetnosti” koji će se održati u dvorištu gimnazija Jurja Barakovića i Vladimira Nazora, 17. lipnja od 17 do 23 sata, a u njemu će sudjelovati zadarska grafiterska, plesna i apstraktna umjetnička scena. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije