Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen 5. festival

Marvelov skaut u Makarskoj pronašao šest novih crtača

'antunovic_miz_kul_230510'
'Photoshop'
23.05.2010.
u 15:08

- To je ogroman, ogroman uspjeh. Kad Marvel nekamo pošalje skauta, i on pronađe jednog novog crtača, to se smatra uspjehom – objašnjava nam Darijo Antunović, direktor Mafesta.

Sinoćnjim tulumom u Bookcafeu završio je peti Mafest, festival koji je malu Makarsku pretvorio u veliku prijestolnicu stripa. Formula po kojoj se svake godine u Makarsku vraćaju gosti prethodnih festivalskih izdanja, ali pojačani s nekoliko novih imena u glavnom programu, rezultirala je pravom poplavom crtačkih velikana – uz šest glavnih gostiju, Među kojima su tvorci Dylan Doga, zatim Ivo Milazzo, veliki Enrique Sanchez Abuli, Eduardo Risso i Zoran Janjetov, ove je godine na Mafestu bilo još 36 autora koji bi i sami lako napunili dvorane. Tako se „van konkurencije“ s fanovima družio Galleano Ferri, otac Zagora, zatim čitava reprezentacija naših crtačkih gastarbajtera (Sudžuka, Pavlović, Ribić, Zonjić...), te mnogo mladih autora koji su u Makarsku došli nadajući se novom poslu.

Na festivalu je, naime, bio i Marvelov skaut u potrazi za neotkrivenim talentima.

- Od preko stotine mapa iz čitave regije gospodin je odabrao 5-6 crtača s kojima se želi još jednom čuti. To je ogroman, ogroman uspjeh. Kad Marvel nekamo pošalje skauta, i on pronađe jednog novog crtača, to se smatra uspjehom. Onda možete zamisliti koliko je ovo velika stvar – objašnjava nam Darijo Antunović, direktor Mafesta.

Darijo je izrazito dinamičan čovjek, jedan od onih koji ne staju dok god ima posla, a većinu stvari odrađuju sami. Kad je prije pet godina pokretao Mafest, nije ni slutio da će tim projektom prodrmati čitavu regiju.

- Da budem iskren, svi su mislili da sam poludio. Srećom, kao direktor jednog hotela imao sam reputaciju ozbiljnog čovjeka, što je vjerojatno pomoglo pred ljudima kojima sam predlagao suradnju, a kojima je vrhunac stripa do tada bio Mikijev Almanah. Danas čitava Makarska prepoznaje strip kao umjetnost, a ljudi iz svijeta stripa itekako znaju gdje je Makarska. Još uvijek mi je to malo nevjerojatno – priznaje Antunović. Program slaže „ziheraški“, dovodeći velika imena već poznata u nas, vodeći se već formiranim ukusom publike.

- Svake godine dio gostiju dolazi iz talijanskog Bonellija, zatim dovodimo predstavnike francusko-belgijske škole, crtače komercijalnog američkog stripa i umjetnike iz južne amerike. Stripovi objavljivani na području bivše jugoslavije uglavnom su iz tih podneblja i to najbolje prolazi. Nadamo se da ćemo već nagodinu dovesti i goste iz Japana, jer manga i u nas postaje sve popularnija, ali to će ovisiti o financijama – kaže Antunović.

Čak i ako mu to ne uspije, od čovjeka koji je u samo 5 godina izgradio najveći festival stripa u regiji i nagodinu očekujemo samo dobra iznenađenja.

Ključne riječi

Komentara 1

14
14words
13:41 24.05.2010.

Svaka čast i slava:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije