Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redatelj Zlatko Paković

Krleža je bio proleterski pisac, uzmite mu Lenjina i što ostaje?

Miroslav Krleža
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/2
VL
Autor
Denis Derk
26.06.2018.
u 13:03

Mario Kovač 1. srpnja na Krležinu Gvozdu premijerno će predstaviti kviz-predstavu “Krležina igra detekcije” kojoj je redatelj i voditelj

Godišnjica, 125.,  rođenja Miroslava Krleže u Zagrebu će biti obilježena i sedmim festivalom posvećenom tom piscu.

Tako će 1. srpnja na Krležinu Gvozdu biti premijerno izvedena predstava u obliku kviza Marija Kovača “Krležina igra detekcije” u kojoj će nastupiti Goran Grgić, Nikša Marinović, Domagoj Janković i Goran Navojec. Dramaturginja je Ana Prolić, a Kovač će uz režiju preuzeti i voditeljsku palicu. Ova predstava simulirat će nekoliko popularnih TV kvizova poput Kviskoteke, Potjere i emisije Tko želi biti milijunaš, uz obilje ironije i naglasak na drami “Gospoda Glembajevi”. Druga premijerna predstava Krležina festivala posvećena je Montažstroju koji će u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže u Frankopanskoj ulici izvesti predstavu “Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo”. Autor i redatelj predstave je Zlatko Paković, a izvođači Vilim Matula, Ana Jembrek, Konrad Mulvaj i Zlatko Paković.

Vrijednost Tita i Pavelića

– Vratiti najprije život ovim pojmovima, a među njima, prije svega pojmu komunizam, i sasvim krležijanskom pojmu lenjinizam, i staviti ih u misaoni i praktični pogon, preduvjet je razumijevanja onoga što danas neupitno nazivamo “najveći hrvatski književnik”, a da zapravo pojma nemamo zašto to govorimo, kao što više ne možemo pojmiti ni to da je Krleža, prije svega, proleterski pisac. Ali kako u tome povratku bitnih riječi u suvremeni hrvatski jezik uopće govoriti kad je Vladimir Iljič Lenjin u Hrvatskoj danas omraženija pojava od Adolfa Hitlera, kad Josip Broz Tito na tržnici manje vrijedi od Ante Pavelića i kad se Karla Marxa drži za Lucifera. Oduzmite Lenjina i razloge Oktobarske revolucije Krleži, oduzmite mu ideju komunizma, uvjerenje ateizma, jugoslavenstvo kao kulturni projekt, i što će ostati – tvrdi Zlatko Paković najavljujući svoju predstavu.

Na festivalu će biti ponovno izvedena predstava “Doviđenja na nebu” Ivana Planinića, tu je i tradicionalni doručak kod Krleže na njegov rođendan u 7 sati ujutro 7. srpnja, kada će biti predstavljeni i pretisci Krležinih zbirki poezije, a u Krležinu kazališnom vrtu na Gvozdu će biti prikazan i film “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka kao posveta Eni Begović, Arsenu Dediću i Željku Senečiću.

Izložba originalnih rukopisa

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će otvorena izložba Krležinih rukopisa, među kojima i onih iz dramskog ciklusa o Glembajevima i prvo izdanje Balada Petrice Kerempuha, dok će na Gvozdu biti i otvorena izložba akademika Borisa Bućana s desetak njegovih djela koja je izabrao osnivač festivala Goran Matović.

Miroslav Krleža
1/4

 

Komentara 9

Avatar istovari
istovari
14:17 26.06.2018.

"uzmite mu Lenjina i što ostaje?".... našao se lumen da mjeri rep mrtvom lavu... Tko ste vi Zlatko uopće !?!?

ČE
četvrti
13:27 26.06.2018.

Ostat će mu Petrica Kerempuh, dlaka u umaščenom molitveniku, vlaškovuličanci, domobrani, Deklaracija, Ankica Francekova, Sanatorij, jednaka distanca prema Đidi i Didi, antilenjinistički odnos prema Ujeviću.... Zapravo, kad se Krleži uzme Lenjin ostaje ono što vrijedi u njegovu opusu. I životu.u. To je teško shvatiti stanovitom Pakoviću ili, pak, Vilimu Matuli kojemu je krajnji doseg činjenica da je bio član CKSKH, od koje se, nota bene, Krleža itekako distancirao.

ZZ
Zvir Zvirek
14:17 26.06.2018.

Ostaje Književni Kajkavski jezik, šteroga su nam Balkanci meknuli od gda na koloniziraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije