Naslovnica Kultura

Krleža je bio proleterski pisac, uzmite mu Lenjina i što ostaje?

Mario Kovač 1. srpnja na Krležinu Gvozdu premijerno će predstaviti kviz-predstavu “Krležina igra detekcije” kojoj je redatelj i voditelj
26. lipnja 2018. u 13:03 9 komentara 534 prikaza
Miroslav Krleža
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Godišnjica, 125.,  rođenja Miroslava Krleže u Zagrebu će biti obilježena i sedmim festivalom posvećenom tom piscu.

Pisma Šenoe Intimna korespondencija Slava i August Šenoa pismima otkrivaju kako su se voljeli prije 150 godina

Tako će 1. srpnja na Krležinu Gvozdu biti premijerno izvedena predstava u obliku kviza Marija Kovača “Krležina igra detekcije” u kojoj će nastupiti Goran Grgić, Nikša Marinović, Domagoj Janković i Goran Navojec. Dramaturginja je Ana Prolić, a Kovač će uz režiju preuzeti i voditeljsku palicu. Ova predstava simulirat će nekoliko popularnih TV kvizova poput Kviskoteke, Potjere i emisije Tko želi biti milijunaš, uz obilje ironije i naglasak na drami “Gospoda Glembajevi”. Druga premijerna predstava Krležina festivala posvećena je Montažstroju koji će u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže u Frankopanskoj ulici izvesti predstavu “Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo”. Autor i redatelj predstave je Zlatko Paković, a izvođači Vilim Matula, Ana Jembrek, Konrad Mulvaj i Zlatko Paković.

Kultiviranj Ushuktali pogon HNK hitno treba još jednu kazališnu scenu

Vrijednost Tita i Pavelića

– Vratiti najprije život ovim pojmovima, a među njima, prije svega pojmu komunizam, i sasvim krležijanskom pojmu lenjinizam, i staviti ih u misaoni i praktični pogon, preduvjet je razumijevanja onoga što danas neupitno nazivamo “najveći hrvatski književnik”, a da zapravo pojma nemamo zašto to govorimo, kao što više ne možemo pojmiti ni to da je Krleža, prije svega, proleterski pisac. Ali kako u tome povratku bitnih riječi u suvremeni hrvatski jezik uopće govoriti kad je Vladimir Iljič Lenjin u Hrvatskoj danas omraženija pojava od Adolfa Hitlera, kad Josip Broz Tito na tržnici manje vrijedi od Ante Pavelića i kad se Karla Marxa drži za Lucifera. Oduzmite Lenjina i razloge Oktobarske revolucije Krleži, oduzmite mu ideju komunizma, uvjerenje ateizma, jugoslavenstvo kao kulturni projekt, i što će ostati – tvrdi Zlatko Paković najavljujući svoju predstavu.

Jurita Franković kratkotrajni bljesak Gluma nije glamur, već Sizifov posao

Na festivalu će biti ponovno izvedena predstava “Doviđenja na nebu” Ivana Planinića, tu je i tradicionalni doručak kod Krleže na njegov rođendan u 7 sati ujutro 7. srpnja, kada će biti predstavljeni i pretisci Krležinih zbirki poezije, a u Krležinu kazališnom vrtu na Gvozdu će biti prikazan i film “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka kao posveta Eni Begović, Arsenu Dediću i Željku Senečiću.

Izložba originalnih rukopisa

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će otvorena izložba Krležinih rukopisa, među kojima i onih iz dramskog ciklusa o Glembajevima i prvo izdanje Balada Petrice Kerempuha, dok će na Gvozdu biti i otvorena izložba akademika Borisa Bućana s desetak njegovih djela koja je izabrao osnivač festivala Goran Matović.

Miroslav Krleža
1 / 4
Ivana Sajko Denis 
Derk Nagrade hrvatskim piscima nisu manje važne od sportskih

 

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • Avatar istovari
  istovari:

  "uzmite mu Lenjina i što ostaje?".... našao se lumen da mjeri rep mrtvom lavu... Tko ste vi Zlatko uopće !?!?

 • četvrti:

  Ostat će mu Petrica Kerempuh, dlaka u umaščenom molitveniku, vlaškovuličanci, domobrani, Deklaracija, Ankica Francekova, Sanatorij, jednaka distanca prema Đidi i Didi, antilenjinistički odnos prema Ujeviću.... Zapravo, kad se Krleži uzme Lenjin ostaje ono što vrijedi u njegovu opusu. I životu. ... prikaži još!u. To je teško shvatiti stanovitom Pakoviću ili, pak, Vilimu Matuli kojemu je krajnji doseg činjenica da je bio član CKSKH, od koje se, nota bene, Krleža itekako distancirao.

 • Zvir Zvirek:

  Ostaje Književni Kajkavski jezik, šteroga su nam Balkanci meknuli od gda na koloniziraju.