Naslovnica Zagreb

Slava i August Šenoa pismima otkrivaju kako su se voljeli prije 150 godina

Poruke koje su si slali u razdoblju od 1867. do 1880. godine upravo su se vratile s restauracije, a moći će se čitati od večeras do 30. lipnja
20. lipnja 2018. u 20:11 1 komentara 525 prikaza
Pisma Šenoe
Foto: Kuća Šenoa
Pogledajte galeriju 1/5

Predraga, premila ženice, prije svega cjelivam te u srce tebe i moju milu Dragicu. Ja i Milček polazimo redovito svakog jutra našega Stankicu. Mali debeljak spava i sisa, inače je posve zdrav. A ti dušo moja? I ti nadam se da si zdrava. Naš Milček je stari lump. Skače, puca, naganja se s mački i kokošami i već ti je crn ko ciganin..." Tim riječima August Šenoa supruzi Slavi pl. Ištvanić opisuje što se događa u Velikoj Gorici, gdje je slavni pisac i pjesnik odsjeo u kući njezina oca, odnosno svoga svekra.

Ivana Sajko Denis 
Derk Nagrade hrvatskim piscima nisu manje važne od sportskih

August šalje pismo Slavi pet godina nakon što su se upoznali, u trenutku kad su već bili u braku, a prvi će se put to i još pet pisama te tri brzojava izložiti u Kući Šenoa u Mallinovoj 27. Povod je 150. obljetnica vjenčanja Slave i Augusta Šenoe, a izložit će uz njih 25 zaručničkih pisama između para, nastalih u vremenu od 1867. do 1880. godine. Uz pisma, sačuvane su i originalne kuverte te prešano cvijeće, rukopis Šenoinih pjesama iz ciklusa “Slavici” i njihove fotografije koje su si uzajamno poslali u pismima – s posvetom.

Šenoina pisma | Autor : Kuća Šenoa Foto: Kuća Šenoa

“Škrabica” za petrolejku

– Uz originalna, rukom pisana pisma stavit ćemo i prijepise kako bi ih posjetitelji lakše mogli čitati – kaže Jasmina Reis, čuvarica baštine Augusta Šenoe i njegove obitelji te pokćerka Augustova unuka Zdenka, posljednjeg Šenoe. Pisma su se, dodaje, upravo vratila iz Hrvatskog državnog arhiva, gdje su bila na konzervaciji i restauraciji uz financijsku potporu Skupštine Grada Zagreba. Izložba se otvara večeras u 19 sati uz kratku izvedbu fragmenata pisama koja će recitirati mladi glumci kostimirani u odjeću 19. stoljeća koji će glumiti poznati par, a moći će se razgledati do 30. lipnja. Dio pisama, ona koja su nastala dok su bili zaručeni, već su izložili prošle godine, kada su posjetitelji stavljali priloge u “škrabicu” ne bi li financirali restauraciju korespondencije.

– No, s obzirom na to da je Skupština prihvatila pokroviteljstvo, donacije posjetitelja usmjerili smo u fond za restauraciju petrolejske svjetiljke Augusta Šenoe koja se može vidjeti na njegovu pisaćem stolu – ističe Jasmina Reis.

Daša Drndić Denis Derk Što Daša Drndić znači današnjoj Hrvatskoj?

Milček, Stanko, Draga

Pisma su, dodaje, iznimno intimna, no dio ih je već objavila Slava Šenoa 1931. za 50. godišnjicu Augustove smrti. Tako se, primjerice, u pismu koje piše iz Velike Gorice spominje troje djece koje su u to doba imali. Milan, najstariji sin, ili, kako ga August zove, “Milček”, u to vrijeme ima dvije godine, a tada najmlađi Stanko, koji je umro s 18 mjeseci od difterije, tek se rodio i s Augustom je u Gorici, kaže Jasmina Reis, vjerojatno kod dojilje, dok je kći Draga sa Slavom u Zagrebu, u stanu u Basaričekovoj. Do Velike Gorice putovali su kočijom ili vlakom, ovisno o prilikama, a putovanje kočijom trajalo je i po tri sata.

Pisma Šenoe | Autor : Kuća Šenoa Foto: Kuća Šenoa – Izložit ćemo i pismo koje August piše Slavi s putovanja kroz Kraljevicu, Novi Vinodolski, Rijeku, Senj... Otišao je na putovanje u taj kraj kad se spremao pisati “Čuvaj se senjske ruke”. Piše kako je u Ogulinu posjetio prijatelja Vlatka Mažuranića, banova sina i oca Ivane Brlić Mažuranić – kaže Jasmina Reis.

Slava je potjecala iz obitelji koja je plemićku titulu nosila još od 16. stoljeća. Ona i August upoznali su se 31. siječnja 1867. na balu u velikogoričkom svratištu “Biela ruža”.

Zagreb: Kolaps na Slavonskoj zbog prosvjeda za smanjenje cijena goriva

Pisma Šenoe
1 / 30
Na nekim prometnicama u Zagrebu vozači su se u 17 sati uključili u prosvjed protiv cijena goriva i zaustavili automobile na deset minuta.
Jedinstvena knjižica "Velike hrvatske žene" Poseban dar Večernjeg lista za Dan žena Jedinstvena knjižica "Velike hrvatske žene"
Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • Starigrad12:

    Senoa nije imao svekra, nego punca! Svekra moze imati zenska osoba!!