Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada za fikcijsku prozu

Književna nagrada Fric romanu 'Crvena voda' Jurice Pavičića

Jurica Pavičić dobitnik nagrade FRIC za najbolju knjigu fikcijske proze
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/11
27.01.2019.
u 22:56

Uz skulpturu nagrade koju dodjeljuje tjednik Express, pobjednik Jurica Pavičić primio je i 75.000 kuna

Književnik i publicist Jurica Pavičić dobio je književnu nagradu Fric za roman “Crvena voda” koji mu je objavio Profil. Riječ je o romanu koji je prošle godine već osvojio nagradu Ksaver Šandor Đalski za najbolji prozni hrvatski roman sezone.

Nagrada je Pavičiću dodijeljena u Hrvatskom narodnom kazalištu, a sastoji se od 75.000 kuna i skulpture žiroskopa. Nagradu dodjeljuje tjednik Express, a Pavičić ju je izborio u konkurenciji od sedamdesetak knjiga fikcijske proze.

Jurica Pavičić dobitnik nagrade FRIC za najbolju knjigu fikcijske proze
1/11

– Nagrada Fric mi je osobito draga jer su u širem, a posebno u užem izboru bile jako dobre knjige, a među njima i zbirka priča moje splitske prijateljice Tanje Mravak. Drugo, drago mi je da žiri ne čine samo književni profesionalci, nego naša implicitna publika. Treći razlog zadovoljstva je što je nagrada Fric dobila ime po Krleži, kojem je moja generacija ostala dužna. Mi smo Krležu smatrali dosadnim klasikom i ideološki ispražnjenim piscem koji nema veze sa suvremenošću. A onda smo i mi dobili svojih ‘deset krvavih godina’ i proživjeli svog ‘hrvatskog boga Marsa’ te doživjeli svoje Glembajeve, samo što naše Fanike Canjeg ne stradavaju pod kočijom, nego pod jahtama – rekao je Pavičić primivši nagradu u HNK-u.

Predsjednica žirija za dodjelu nagrade Fric Biljana Romić istaknula je da “Crvena voda” nije društveno angažirani roman, nego društveno važan roman, te da se ovdje radi o “složenom, promišljenom i zrelom trileru”, u kojem ima “elemenata melodrame, ali ne i patetike”. Po njoj, riječ je o romanu na tragu psiholoških trilera Ruth Rendell i Patricije Highsmith.

U užem izboru za nagradu Fric bili su i književnici Selvedin Avdić, Ivica Đikić, Tanja Mravak, Marko Vidojković i Dino Pešut, a njihove su knjige ukratko predstavili članovi žirija Dubravko Lepušić, Hana Jušić, Hrvoje Klasić, Igor Vikić i Boris Rašeta.

U umjetničkom programu sudjelovali su sopranistica Mira Vlahović i mezzosopranistica Branka Sekulić Ćopo koje su nastupile uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića.

Na dodjeli nagrade bio je i lanjski (prvi) dobitnik Frica Damir Karakaš nagrađen za roman “Sjećanje šume”, te zamjenica gradonačelnika Milana Bandića Jelena Pavičević Vukičević, koja se pohvalila da je profesorica hrvatskog jezika.

Komentara 1

AU
autoritet
23:53 06.02.2019.

Kvaliteta pisanja Jurice Pavičića i kvaliteta tjednika Express savršeno se poklapaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije