Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promocija na interliberu

Jurica Pavičić: Da nema turizma, bili bismo gladni

Jurica Pavičić
Dusko Jaramaz/PIXSELL
16.11.2018.
u 08:47

Pavičić je shvatio da ne može pisati knjigu o jugu, a da ne spomene nogomet, pa je jednu priču posvetio treneru Tomislavu Iviću

Hrvatski književnik, publicist i novinar Jurica Pavičić koji je prošlog mjeseca u Zaboku primio nagradu “Ksaver Šandor Đalski” za roman “Crvena voda” na Profilovu štandu na Interliberu predstavio je zbirku eseja “Knjiga o jugu”. U knjizi su okupljeni prošireni Pavičićevi novinski tekstovi koji progovaraju o sadašnjosti Dalmacije i Mediterana, ali i nekoliko autobiografskih zapisa koje je do sada izbjegavao pisati.

- Nisam totalni protivnik turizma i ne bih se učlanio u Ligu protiv turizma Francija Blaškovića. Uostalom, kod nas je turizam procvao kada je sve drugo propalo. Da ga nema, bili bismo gladni - rekao je Pavičić koji je u knjizi napisao i rečenicu: turizam kao da ima poljubac smrti. I prvi esej u knjizi nazvan je “Mediteran: soba bez pogleda”. Pavičić je shvatio da ne može pisati knjigu o jugu, a da ne spomene nogomet, pa je jednu priču posvetio treneru Tomislavu Iviću. A nije zaboravio ni autoricu najpopularnije dalmatinske kuharice Diku Marjanović Radicu.

Dalmatinska kuharica

- “Dalmatinska kuharica” Dike Marjanović Radice, čije je prvo izdanje objavljeno 1939. godine, knjiga je koja se nalazi u svakoj dalmatinskoj kući. Kada sam pokušao istražiti tko je to bila Dika Marjanović Radica, uvidio sam da o njoj znamo jako malo, da nema njezinih fotografija i da prvo izdanje njezine kuharice nema ni splitska Sveučilišna knjižnica. I “Knjiga o jugu” je kasnila jer mi je u ruke došla i njezina ratna kuharica, objavljena 1944., valjda koji dan prije nego što su partizani ušli u Split. A to je dirljiva knjiga u kojoj se nalaze recepti u stilu zec bez zeca, pašticada bez mesa, bakalar bez bakalara; spominju se namirnice poput luka i suhih smokava - rekao je Pavičić govoreći o najnovijoj knjizi koju je nazvao moderniziranom mitologijom dalmatinske svakodnevice.

Jurica Pavičić
1/8

A kada se i televizijske zvijezde bave lansiranjem zvijezda Interlibera, treba reći da je jučerašnja zvijezda bila mlada Nika Ilčić, koju na YouTubeu prati prava vojska obožavatelja. Na štandu knjižarskog lanca Hoću knjigu u totalnoj gužvi i euforiji sat je vremena potpisivala rijetke neprodane primjerke knjige “Planet Nika”.

Patterson o Hrvatskoj

Veliki interes vlada i za politički triler “Predsjednik je nestao” koji je objavio VBZ, a zajedno su ga napisali bivši američki predsjednik Bill Clinton i američki pisac James Patterson. U knjizi se spominju i brojni hrvatski lokaliteti.

Komentara 12

SX
sudbina x
09:30 16.11.2018.

Koji ljepotan...koliko je lijep toliko je i pametan...Šteta što se umjesto Jurica ne zove Jovica...Bilo bi primjerenije...

MU
Muncimir
08:51 16.11.2018.

Ovo je najveća izdajica hrvatskog roda. Srbofil, jugoslaven (splićanin), hajdukovac, 5 kolonaš.

DU
Deleted user
09:13 16.11.2018.

..polusvijet,niškoristi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije